Boj za kanclerski položaj

Avstrijski kancler volivce nagovarja v hrvaščini, v slovenščini pa ne

G.G./STA
11. 10. 2017, 11.50
Posodobljeno: 11. 10. 2017, 13.33
Deli članek:

V Avstriji bodo v nedeljo na sporedu parlamentarne volitve. Avstrijski kancler Christian Kern volivce snubi tudi v več tujih jezikih, ne pa tudi v slovenščini.

Profimedia
Christian Kern ima majhne možnosti, da bi se obdržal na položaju kanclerja.

Na svoji spletni strani je objavil kratke informacije o volitvah v arabščini, turščini, angleščini, francoščini, kitajščini, hrvaščini in bošnjaškemu jeziku. Prek spletne strani christian-kern.at sicer ni mogoče priti do večjezičnih objav. Te so vidne samo prek neposrednih povezav, ki jih kot oglasno sporočilo dobijo posamezni uporabniki svetovnega spleta, je ob tem poročal avstrijski Kurier. V stranki so pojasnili, da so se načrtno odločili nagovoriti tudi dvojezične volivce.

Reuters
Heinz-Christian Strache (levo) in Sebastian Kurz.

Kdo bo novi kancler?

Favorita za kanclerski položaj sta sicer Sebastian Kurz, vodja avstrijske ljudske stranke (ÖVP), in šef svobodnjakov (FPÖ) Heinz Strache. Včeraj sta se soočila na javni televiziji ORF. V središču debate je bilo predvsem vprašanje, kako preprosto oziroma težavno bi bilo morebitno sodelovanje ÖVP in FPÖ v skupni vladi - tega nobena stran ne izključuje, a obenem obe izražata precej pomislekov. Na vprašanje voditelja, ali za mizo nocoj sedi nova koalicija, je Kurz odgovoril, da to seveda je možna teza, a nadaljeval, da bo glavno vprašanje v nedeljo to, "ali naj kancler postane gospod Strache ali pa bom smel državo voditi jaz".

Strache je Kurza označil kot "sicer simpatičnega mladega moža", očital soodgovornost za dosedanjo vladno politiko, saj je vendar že več let zunanji minister. Še pred nekaj leti je Kurz, tako Strache, kritiziral pomanjkanje "kulture dobrodošlice" in je kot minister za zunanje zadeve in integracijo sokriv za nastanek vzporednih družb v Avstriji.

Kurzu je očital tudi, da ni bil on ta, ki je zaprl t. i. balkansko begunsko pot, kot se rad pohvali, ampak je to storil madžarski premier Viktor Orban, ko je z ograjo zaščitil zunanjo mejo EU. 31-letnik mu je na to samozavestno odvrnil le: "Prizadevate si priti v vlado, tam boste morali bolj točno ravnati z dejstvi, da se ne boste osmešili na evropski ravni." Podoben ton je ubral, ko se je Strache hvalil, kako dobro da se razume z Orbanom: "Pa saj vam sploh ne nameni termina, gospod Strache (...) Lahko vam pomagam, da dobite termin."