Nemir v ZDA

Trumpu dejal, da je klošar

mk
25. 9. 2017, 14.42
Posodobljeno: 25. 9. 2017, 15.12
Deli članek:

Donaldu Trumpu očitno nikakor ne zmanjka sovražnikov. Zapletel se je tudi v tviteraško vojno največjimi zvezdniki ameriškega profesionalnega športa.

Profimedia
Colin Kaepernick, ki je prvi začel s trendom klečanja. Danes je brez kluba, čeprav spada med 50 najboljših igralcev.

Že nekaj časa najboljši ameriški športniki ob igranju ameriške himne pred začetkom tekem v ligi NFL pokleknejo v znak protesta proti nasilju policije nad temnopoltimi Američani, zaradi katerih so številni umrli, policisti, ki so zagrešili njihove smrti pa niso nikoli odgovarjali.

Zadnja anketa televizije ABC in časopisa Washington Post ugotavlja, da delu, ki ga opravlja njihov predsednik Donald Trump, nasprotuje 57 odstotkov Američanov, podpira pa ga 39 odstotkov. 

Pasji sinovi

Z njihovim početjem pa se ne strinja ameriški predsednik Donald Trump, ki je pred nekaj dnevi v Alabami nogometaše, ki klečijo med igranjem ameriške himne, razglasil za pasje sinove, ki bi jih bilo treba odpustiti. S prakso klečanja je namreč začel podajalec moštva San Francisco 49ers Colin Kaepernick, ki pa je trenutno, čeprav je med petdesetimi najboljšimi igralci, še vedno brez kluba. Pri tem je poskrbel za novo veliko razburjenje, ki je tudi posledica tega, da tako odločnih besed in obsodb ni izrekel po napadih neonacistov letos poleti.

Trend protestnega klečanja je lani začel Colin Kaepernick. "Ne bom več stal in izkazoval spoštovanja zastavi države, ki zatira temnopolte in druge nebele rase," je dejal. Medtem se je tovrstna praksa vse bolj razširila med igralci.

Umik vabila

Tudi igralci pa mu niso ostali dolžni. Vmešal se je tudi zvezdnik NBA lige LeBron James, ki je Trumpa označil za klošarja. S svojimi značilnimi izpadi na twitterju pa je Trump še poglobil spor s športniki. Med drugim se je spravil tudi na ekipo Golden State Warriors, ki bi morala skladno s tradicijo letos na sprejem v Belo hišo. Eden glavnih zvezdnikov moštva Stephen Curry pa je dejal, da skupaj še z nekaterimi igralci okleva glede obiska Bele hiše. Kot je dejal, nekateri soigralci ne stojijo za izjavami, ki jih je izrekel Trump in spomnil na to, da ni izrekel pravih besed, ko bi jih moral, s čimer je mislil na omenjeni neonacistični napad. Trump je nato šampionski ekipi užaljeno sporočil, da njihov tradicionalni obisk kot prvakov v Beli hiši ni zaželen. "Priti v Belo hišo je velika čast za ekipo, ki zmaga. Stephen Curry okleva, zato umikam vabilo!" je napisal Trump.

Protesti se krepijo

Trumpova dejanja so še povečala nasprotovanje igralcev. Včeraj je tako že več kot 200 nogometašev klečalo na nogometnih igriščih po ZDA in nič se ne zdi, da bi se problemi lahko hitro umirili. Še toliko bolj zaradi nespretnega ravnanja ameriškega predsednika Trumpa. Vsekakor bo v prihodnje zanimivo opazovati ali bo priljubljenim športnikom uspelo narediti premike pri odpravi rasne diskriminacije, ki so jo deležni tamkajšnji prebivalci nebele polti...

Reuters
Vse več igralcev se pridružuje protestom proti rasni nepravičnosti v ZDA.

Reuters
Na Trumpa letijo kritike z vseh strani, razen s strani skrajnih desničarjev, ki hvalijo njegov pogum.