Konflikt še traja

Putin bi v Ukrajino poslal modre čelade

STA/B.K.
5. 9. 2017, 17.12
Posodobljeno: 5. 9. 2017, 17.13
Deli članek:

Ruski predsednik Vladimir Putin je danes v Xiamenu med vrhom držav Brics predlagal, da bi na vzhod Ukrajine prišli oboroženi pripadniki mirovnih enot. Rusija bo pripravila tudi ustrezno resolucijo za sprejem v Varnostnem svetu Združenih narodov, je povedal, kot poroča ruska tiskovna agencija Interfax.

Reuters
Modre čelade

V konfliktu na vzhodu Ukrajine, kjer se od leta 2014 spopadajo ukrajinske sile in proruski uporniki, je bilo po ocenah ZN doslej ubitih okoli 10.000 ljudi.

Kot je napovedal Putin, bi mirovne sile namestili vzdolž frontne črte med sprtima stranema. Njihova naloga bi bila predvsem pomoč in zaščita neoboroženih opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), je še dejal.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je namestitvi modrih čelad naklonjen, a bi po njegovem mnenju morale biti nameščene na celotnem spornem območju.

Nemški zunanji minister Sigmar Gabriel je predlog Kremlja že pozdravil. To je priložnost, da bi na območju prišlo do prekinitve ognja, morda pa tudi do olajšanja sankcij proti Rusiji, je ocenil.