FARC

Paravojaška skupina se je preoblikovala v stranko, obdržala kratico

STA/B.K.
1. 9. 2017, 15.42
Posodobljeno: 1. 9. 2017, 15.46
Deli članek:

Kolumbijska uporniška skupina Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (Farc) je v okviru preoblikovanja v politično stranko spremenila ime,a obdržala kratico. Stranka se bo imenovala Alternativna revolucionarna sila ljudstva.

Reuters
Ivan Marquez iz farca na ustanovitvenem kongresu stranke v Bogoti.

Dogovorili so se tudi za logotip stranke, rdečo vrtnico z zvezdo na sredini.

O preoblikovanju v stranko ta teden v kolumbijski prestolnici razpravlja 1200 delegatov stranke. Program in politiko nove stranke bodo po napovedih predstavili danes na trgu Plaza de Bolivar v Bogoti.

"Zavzemali se bomo za mir in socialno pravičnost," je že pred uradno predstavitvijo napovedal vodja Farca Rodrigo Londono. "Cilj naše stranke bo dati glas vsem, ki jih ne poslušajo, vsem, ki v tradicionalni politiki naletijo na gluha ušesa," je dodal.

Preoblikovanje v stranko je glavni korak pri reintegraciji nekdanjih gverilcev v civilno življenje v okviru zgodovinskega mirovnega sporazuma. Skupina je preoblikovanje v stranko napovedala po tem, ko je zaključila proces svoje razorožitve, v katerem je okoli 6800 upornikov predalo orožje Združenim narodom.

Kolumbijska vlada in Farc sta spremenjeni mirovni sporazum podpisala novembra lani. To je bil neke vrste nov sporazum, potem ko so volivci na referendumu oktobra lani zavrnili prvega, ki so ga po štirih letih pogajanj podpisali septembra lani.

V skladu z mirovnim sporazumom bo Farc v kolumbijskem kongresu po volitvah prihodnje leto imel deset sedežev - pet v spodnjem in pet v zgornjem domu. Toliko sedežev je za stranko zagotovljeno tudi za naslednji mandat parlamenta med letoma 2022 in 2026, kasneje pa bo imel Farc tako kot ostale stranke toliko sedežev, kolikor mu jih bo pripadalo glede na volilni izid.

Farc je največja in najstarejša uporniška skupina v državi in je bil vpleten v dolgotrajno državljansko vojno. Čeprav manjša uporniška skupina, Narodna osvobodilna vojska (ELN), še ni položila orožja, preobrazba Farca v stranko pomeni dokončen konec državljanske vojne v Kolumbiji, ki je trajala pol stoletja in zahtevala 260.000 smrtnih žrtev.