Jedrski sporazum

Iran zagrozil z izstopom iz jedrskega sporazuma, zaradi sankcij ZDA

B.K./STA
15. 8. 2017, 09.59
Posodobljeno: 15. 8. 2017, 10.10
Deli članek:

Iranski predsednik Hasan Rohani je danes opozoril, da bi lahko Iran v nekaj urah izstopil iz jedrskega sporazuma z velikimi silami, če bodo ZDA še naprej uvajale nove sankcije proti islamski republiki.

Reuters
Iranski predsednik Hasan Rohani

Rohani je v govoru v parlamentu tudi dejal, da je ameriški predsednik Donald Trump svetu pokazal, da Washington ni dober partner.

Zgodovinski dogovor o iranskem jedrskem programu iz leta 2015 je pod vse večjim pritiskom zaradi iranskih raketnih poskusov in novih sankcij, ki jih proti Teheranu uvaja Washington. Obe strani se poleg tega medsebojno obtožujeta, da kršita duh sporazuma.

Rohani je danes dejal, da je Iran pripravljen izstopiti iz sporazuma, s katerim je zamrznil svoj jedrski program v zameno za odpravo mednarodnih sankcij, če bo Washington stopnjeval pritisk.

"Tisti, ki poskušajo vrniti jezik groženj in sankcij, so ujetniki svojih preteklih zablod," je dejal iranski predsednik. "Če se želijo vrniti tja, se bomo v kratkem času - ne v roku tednov ali mesecev, temveč ur in dni - vrnili na prejšnje stanje še precej močnejši," je nadaljeval Rohani.

Ob tem je dodal, da bi se Iran sicer raje držal sporazuma, ki je po njegovih besedah "model za zmago miru in diplomacije nad vojno in unilateralizmom", vendar pa to ni "edina možnost".

Rohani je tudi opozoril, da je Trump dokazal, da je nezanesljiv partner ne samo za Iran, temveč tudi za ameriške zaveznike. "V zadnjih mesecih je svet ugotovil, da ZDA poleg stalnega kršenja zavez iz jedrskega sporazuma ne spoštujejo tudi drugih globalnih dogovorov, svojim zaveznikom pa so pokazale, da niso ne dober partner ne zanesljiv pogajalec," je dejal, pri čemer je izpostavil izstop ZDA iz pariškega podnebnega sporazuma in mednarodnih trgovinskih dogovorov.

Iranski parlament je v nedeljo v odgovor na nove ameriške sankcije odobril pol milijarde dolarjev sredstev za raketni program in operacije elitne revolucionarne garde v tujini.

Rohani je madžlis nagovoril ob začetku razprave o njegovi novi vladni ekipi, ki naj bi jo poslanci potrdili v prihodnjih dneh.