ZDA

Rasistična gibanja obljubljajo nove pohode

STA/B.K.
15. 8. 2017, 08.54
Posodobljeno: 15. 8. 2017, 09.09
Deli članek:

Ameriška bela rasistična gibanja in skupine po tragičnem razpletu spopadov z nasprotniki konec tedna v Charlottesvillu v Virginiji obljubljajo številne nove podobne podvige po vseh ZDA, pri čemer jim daje pogum oklevanje predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki jih je obsodil šele po dveh dneh.

Reuters
Pripadniki rasistične organizacije Ku Kulux Klan na demonstracijah v ameriškem mestu Charlottesville.

Rasisti so se konec tedna zbrali v mestu, ki se je odločilo odstraniti kip generalu konfederacije Robertu Leeju, protestirali ter izražali skrb za usodo bele rase, ki se bori za preživetje proti črncem, muslimanom, Judom, liberalcem in vsemu ostalemu, kar predstavlja današnjo podobo Amerike.

Ta Amerika se je rasistom postavila po robu, prišlo je do spopadov in 20-letni rasist James Alex Fields je z avtomobilom zapeljal v množico ter ubil 32-letno Heather Heyer. Za zdaj je obtožen le uboja, kmalu pa ga morda doleti še obtožnica zaradi terorizma. Sodišče mu je zavrnilo varščino in ker je reven, bo dobil odvetnika po službeni dolžnosti.

Mama mu ne bo pomagala, ker je morala zaradi sinovega nasilništva dvakrat poklicati policijo. Leta 2010 jo je mlatil po glavi in zaklenil v kopalnico, ker mu je povedala, naj neha igrati video igre. Mladenič, ki je že v srednji šoli oboževal nacizem, je na invalidski voziček priklenjeno mater pretepel tudi leto kasneje.

Nasilje v Charlottesvillu je povzročilo reakcije in nasprotne reakcije po vseh ZDA. Nacistična spletna stran Dnevni jurišnik se je norčevala iz pokojnice, da je bila grda, brez otrok in predebela, da bi lahko pobegnila avtomobilu. Spletno stran so napadli in za nekaj časa blokirali hekerji Anonymusa, zatem jo je strežnik za domenska imena GoDaddy odstranil, nato pa ji je registracijo odvzel tudi Google.

V Massachusettsu se je beli policist na novico o smrti 32-letnice odzval z zapisom na Facebooku: "Hahahaha, všeč mi je. Ljudje ne bi smeli blokirati ceste." Zaradi tega se je znašel v težavah in se je v strahu za službo nemudoma opravičil ter dejal, da je storil neumnost, in zanikal, da je rasist.

Vodja ameriškega nacističnega gibanja Jeff Schoep je sporočil, da je bil Charlottesville imeniten za bele nacionaliste, čeprav ga je zasenčila smrt, za katero pa krivi policiste in protestnike. Schoep je napovedal nadaljevanje protestnih akcij, sicer jim bodo protestniki odvzeli tudi ameriško zastavo. To sicer ne bo potrebno, saj so njegovi rjavosrajčniki v Virginiji mahali s kljukastimi križi.

V pretežno temnopolti Atlanti so neznanci spomenik vojaku konfederacije v mestnem parku premazali z rdečo barvo in organizacija Stara garda garde mesta Gate, ki skrbi za spomenik, je napovedala akcijo zbiranja denarja za čiščenje. Mesto ni pokazalo navdušenja za sodelovanje. Spomenik konfederaciji v Durhamu v Severni Karolini pa so protestniki kar javno uničili.

Rasisti napovedujejo septembra pohod na Richmond v Virginiji prav tako v obrambo spomenika generalu Leeju, napoveduje se govor provokatorja na univerzi Floride, prav tako za september napovedano razgrajanje rasistov na teksaški univerzi A&M pa je bilo v ponedeljek odpovedano zaradi možnosti nasilja in zaradi zavračanja sovražnega govora. Zanesljivo bo sledila tožba, saj ameriška ustava zagotavlja pravico do izražanja tudi takšnim.

Trump je rasizem obsodil šele v ponedeljek, potem ko so nanj od sobote naprej pritiskali tudi številni, če ne vsi, republikanski senatorji in kongresniki. Uvodoma je le obsodil obe strani in še to potem, ko je prva dama Melania Trump sporočila, da nasilje ni dobro.

"Samo tepec lahko vzame predsednikovo obsodbo našega gibanja resno. Tega nihče ne jemlje resno, niti sam predsednik," je dejal desničarski ideolog in rasist Richard Spencer, potem ko se je najprej pohvalil, da bi njegovi z golimi rokami pobili protestnike, če ne bi bilo policije.

Vodja rasističnega Ku Klux Klana David Duke je sicer Trumpa kritiziral. "Predsednik Trump, prosim te, da se za božjo voljo ne počutiš poklicanega, da nekaj poveš okrog tega, ker ti to ne bo nič pomagalo," je sporočil Duke.

Nekdanji tajni sodelavec FBI pri rasističnih skupinah Michael German je za MSNBC dejal, da so rasisti in nacisti lani množično volili Trumpa, saj so razumeli njegove signale.

Zaradi tega ne jemljejo resno njegove obsodbe, še posebej ob dejstvu, da jo je izrekel s tako težavo. Po besedah analitikov omenjene televizije, ki v ZDA velja za levo, so beli rasisti, nacionalisti, nacisti, klanovci in podobni Trumpova volilna baza.

V senci Charlottesvilla so v Oklahoma Cityju v soboto prijeli 23-letnega Jerryja Draka Varnella, ki je skušal nastaviti avtomobilsko bombo blizu kraja, kjer je domači terorist Timothy McVeigh leta 1995 s podobno bombo uničil zvezno zgradbo in ubil 168 ljudi.

Republikanska senatorja iz Oklahome Jim Inhoffe in Jim Lankford sta pohvalila FBI, da je uspel preprečiti novo tragično dejanje domačega terorizma. Lankford je Američane pozval, naj bodo pozorni na takšne, kot je Varnell, v svojih skupnostih.

Newyorčani Trumpa ob prihodu domov pričakali z množičnimi protesti

Newyorčani so svojega someščana Trumpa ob prihodu domov na 5. avenijo pričakali s protesti. Več tisoč protestnikov je policija blokirala ulico stran od Trumpove stolpnice, druga večja skupina pa je protestirala pri njegovi drugi stolpnici na Columbus Circlu.

Trump je v ponedeljek prekinil dopust v New Jerseyju in v New York pripotoval zvečer iz Washingtona. Policija je kolono uspešno pripeljala do stolpa, kjer so protestniki kričali nanjo z vzkliki "sramota", "ni moj predsednik", "rasist" in podobnimi, pri čemer so ga pozdravili tudi z iztegnjenimi sredinci.