Sankcije

Ni bil navdušen, podpisal pa vseeno je

T.L./STA
2. 8. 2017, 18.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je podpisal zakon, s katerim v veljavo stopijo nove sankcije proti Rusiji, Iranu in Severni Koreji, so sporočili iz Bele hiše.

Reuters
Trump si želi toplejših odnosov z Rusijo, zato sankcij osebno ni podpiral.

Prejšnji teden sta sankcije z veliko večino potrdila predstavniški dom in senat, manjkal pa je le še Trumpov podpis. Zakon med drugim Trumpu prepoveduje rahljanje sankcij proti Rusiji brez dovoljenja kongresa.

Trump je sicer sankcijam osebno nasprotoval, zakon pa je podpisal za zaprtimi vrati.

Kot smo poročali, je ruski predsednik Vladimir Putin v nedeljo v odzivu na sankcije dejal, da bodo ZDA morale zmanjšati svoje diplomatsko osebje v Rusiji za 755 predstavnikov. Putin pa je posvaril, da je Rusija pripravljena zaostriti protiukrepe.

Kongres je s potrditvijo Trumpu poslal sporočilo, da zanj ni nobenega dvoma, da so se Rusi vpletali v lanskoletne volitve v ZDA, saj so nove sankcije sprejeli prav zaradi tega.

Proti Iranu so sankcije uvedli zaradi nadaljevanja raketnega programa in zaradi podpore regionalnemu terorizmu, na koncu pa so kongresniki sprejeli še nove sankcije proti Severni Koreji zaradi njenega raketnega in jedrskega programa.