Nemška kanclerka

Drugi obraz Angele Merkel: Kdo je moški, ki ga ljubi?

D. B.
29. 7. 2017, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Kako najbolj vplivna ženska na svetu Angela Merkel začne svoj dan? Vsako jutro pripravi zajtrk za svojega soproga.

Profimedia
Svojo nežnejšo stran pokaže le svojemu soprogu Joachimu Sauerju.

Nemška političarka zasebno življenje skrbno skriva pred mediji in javnostjo, ki jo pozna le kot strogo kanclerko, ki s svojimi odločitvami vpliva na svetovno politiko. Ta kratek zapis iz njenega vsakdanjega življenja, ki ga je nepričakovano delila z novinarji, pa je razkril drug obraz Angele Merkel.

Novinar nemškega Spiegla je vprašal njenega bližnjega svetovalca, ali kanclerka kdaj joče zaradi žalosti in besa, in dobil zelo diplomatski odgovor, da v njej obstaja "kompletni spekter emocionalnih oblik izražanja". S tem je dal slutiti, da je na prvi pogled vedno zadržana kanclerka pod masko stroge političarke prav tako čustvena kot ostali ljudje.

Najbolj sproščena je v družbi najbližjih prijateljev, ki imajo edini priložnost uživati v njenem sijajnem smislu za humor, svojo nežnejšo stran pa pokaže le svojemu soprogu Joachimu Sauerju.

Cenjeni 68-letni kvanti kemik in profesor na berlinskem vseučilišču Humboldt se redko pojavlja v javnosti in le občasno spremlja soprogo na katerem od javnih dogodkov. Med volitvami leta 2005, na katerih je Angela s svojo stranko zmagala, se je izogibal intervjujem, njeno inavguracijo in zaprisego pa je spremljal prek televizije v svojem laboratoriju, piše Zadovoljna.hr.

Profimedia
Par se je poročil leta 1998. Nikoli nista imela otrok, vendar ima Joachim dva sinova iz prejšnjega razmerja.

Vrtnarjenje, kuhanje in dolgi sprehodi

Angela in Joachim sta se spoznala leta 1981, v času, ko je bil njen zakon z mladim študentom fizike Ulrichom Merklom že na trhlih nogah. Naslednje leto se je Angela ločila, po tem pa začela razmerje z Joachimom.

Preberite tudi: Nataša Ralijan po smrti Gašperja Tiča. Kliknite tukaj!

Par se je poročil leta 1998. Nikoli nista imela otrok, vendar ima Joachim dva sinova iz prejšnjega razmerja. V prostem času par rad skupaj posluša klasično glasbo in obišče gledališče, sicer pa že več let dopustujeta v majhni italijanski vasici Sant'Angelo. Čeprav bi lahko na račun soproginega položaja tja potovala s službenim letalom, on raje izbere nizkocenovne polete.

Medtem ko Joachim le redko prime za kuhalnico, je Angela odlična kuharica, ki uživa v pripravi hrane. Znano je, da ima najraje krompirjevo juho in mesno štruco, med sladicami pa najraje pripravi slivovo pito. To je tudi njena najljubša sladica.

On se redko pritožuje. Edina stvar zaradi katere se, je količina drobtin na vrhu pite. Koneckoncev je vendarle on sin peka, se je ob neki priložnosti pošalila kanclerka.

Poleg kuhanja Angela uživa tudi v vrtnarjenju: "Sem strastna vrtnarka in pridelujem zelenjavo na lastnem vrtu. Ni je veliko, a je je dovolj za občasne obroke," je povedala kanclerka.  

Kadar ne delata, Angela in Joachim najbolj uživata v naravi. Poleti pogosto hodita v gore, pozimi pa imata najraje dolge sprehode, po katerih se pogrejeta ob skodelici tople kave.

Pri edinem moškem, ki lahko iz nje izvabi nežnost, najbolj vplivna ženska na svetu najde zatočišče pred hudimi političnimi krizami, ki jih vsak dan rešuje.