Grožnja

Filipinski predsednik: “Zbombardiral bom vaše šole!”

B.K.
26. 7. 2017, 11.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Filipinski predsednik, ki je znan po kontroverznih in brutalnih izjavah, je dejal, da bo zbombardiral šole, v katere hodijo otroci domorodnih plemen, saj naj bi jih učili kako se upirati državi.

Profimedia
Rodrigo Duterte je znan predvsem po svojih kontroverznih izjavah in hvalisanjem z lastnimi umori.

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte, ki je v javnosti že večkrat govoril o umorih in ubijanju, je tokrat prestrašil organizacije za človekove pravice, saj je rekel, da bo napadel šole v domorodnih okoliših, saj naj bi otroke učile kako postati “komunistični uporniki.”

Duterte je v ponedeljek v televizijskem nagovoru obsodil komunistične upornike, ki naj bi uničevali mostove in državne šole na podeželju, pri miru pa so pustili domorodne šole Lumad, ki jih je obtožil, da sodelujejo s komunisti in da nimajo pravne podlage za svoj obstoj.

Reuters
Mnogi Filipinci se z uvedbo izrednih razmer ne strinjajo in trdijo, da gre za izgovor za ukinjanje demokratičnih pravic.

“Pobegnite od tam, to vam sedaj govorim. Te šole bom zbombardiral,” je dejal predsednik. “Uporabil bom oborožene sile in filipinske zračne sile. Res jih bom zbombardiral. Ker delujete nelegalno in otroke učite kako se upirati vladi.”

Organizacije za človekove pravice so Duterteja že pozvale naj izjavo umakne, saj bi bil takšen napad nedvomno vojni zolčin. Mednarodno humanitarno pravo namreč prepoveduje napade na šole in druge civilne zgradbe. Prav tako je vojni zločin namenski napad na civiliste, vključno z učenci in učitelji.

Reuters
Protestnica s trakom na katerem piše "Stop izrednim razmeram!"

Konflikt med predsednikom in Novo ljudsko vojsko, oboroženim krilom Komunistične stranke Filipinov, je sicer plod izrednih razmer na otoku Mindanao, ki jih je Duterte uvedel 23. maja, zaradi napadov islamskih skrajnežev. A v Komunistični stranki vztrajajo, da je namen izrednih razmer “omejevanje civilnih in političnih svoboščin, večanje kršitev demokratičnih pravic ljudi” in “zatiranje resnice v prid retoriki filipinskih oboroženih sil.”

Duterte je sicer v ponedeljek pozval k ukinitvi neodvisne Komisije za človekove pravice, ki jo predvideva tudi ustava. Zahteval je, da komisija preneha s preiskovanjem korupcije v državnem vrhu in da preiskuje policijo in vojsko zgolj, če on to odobri in pod njegovimi pogoji.