Koncesije

Je lahko plaža povsem zasedena z ležalniki?

G.G.
26. 7. 2017, 10.17
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 20.39
Deli članek:

V zadnjem času so nekateri obiskovalci hrvaških plaž potožili, da jim upravniki plaž postavljajo določene pogoje pri obisku plaže. Kaj lahko in kaj ne smejo koncesionarji?

Profimedia
Plaža v Dubrovniku.

Pisali smo že, da so se nekateri obiskovalci plaž pritožili, da jim celo varnostniki pred vhodom na plažo pregledujejo nahrbtnike. Trdijo, da zaradi varnosti, da ne bi kopalci nosili steklenic na plažo.

Sicer pa je jasno, da pri odprtih tipih koncesij, katerih je največ, koncesionar (praviloma gre za gostince) ne sme pogojevati dostop do plaže z uporabo ležalnikov ali z obveznim nakupom pijače ali hrane. Še več, ležalnike lahko upravnik plaže le ponudi, postavljeni pa morajo biti na določenem mestu, kjer jih lahko obiskovalec plaže vzame in jih odnese na plažo ter nato vrne. Prazni ležalniki torej ne smejo zasedati prostora in onemogočati, da bi kopalec razgrnil svojo brisačo.

• Hrvaški gostinci mečejo turiste s plaž

Drugače je pri zaprtem tipu koncesije, ki jih hrvaška vlada podeljuje od leta 2003. Te plaže so ograjene, za vstop pa je potrebno plačilo. Ena od takšnih plaž je v Cirkvenici, poroča Dnevnik.hr. Vstopnina za odrasle je 15 kun (dva evra), za otroke od tri do 14 let osem kun, za otroke mlajše od treh let pa ni potrebno plačati.