Nonšalantno

Plenković Evropski ljudski stranki: Hrvaška ne bo priznala arbitraže

STA/B.K.
22. 6. 2017, 17.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes v Bruslju hrvaška stališča glede arbitraže predstavil svoji politični družini, najvplivnejši evropski stranki, desnosredinski Evropski ljudski stranki (EPP). Ta ostajajo nespremenjena: Hrvaška je iz arbitraže izstopila, končna sodba zanjo ne bo zavezujoča.

Profimedia
Hrvaški premier Andrej Plenković.

Plenković je ob prihodu na vrh EU povedal, da je hrvaška stališča glede arbitraže predstavil kolegom iz EPP. Člana politične družine EPP sta sicer med drugimi nemška kanclerka Angela Merkel in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Hrvaška se je leta 2015 odstopila od arbitražnega procesa, končna sodba zanjo ne bo zavezujoča, proces je bil "nepovratno kompromitiran", ta primer je zaprt, je Plenković ponovil znana hrvaška stališča.

Na vprašanje, ali po razglasitvi sodbe pričakuje zaostritev odnosov med državama, je odgovoril, da pričakuje predvsem veliko živahnosti v medijih, ter ob tem izpostavil, da sta Slovenija in Hrvaška resni in prijateljski sosedi.

Hrvaška je pripravljena na nadaljnje pogovore in iskanje rešitve v nekem drugem okviru, je še ponovil.

Na vprašanje, kaj bo Hrvaška storila, če bo Evropska komisija priznala sodbo, pa Plenković odgovarja, da je to hipotetično vprašanje.

Vprašanje meje je dvostransko vprašanje in v glavnem vprašanje mednarodnega prava, le v manjših vidikih je povezano z evropskim pravnim redom, je še izpostavil hrvaški premier.