Človek slon ali božanstvo?

FOTO in VIDEO: Siroto z »rilcem« častijo kot utelešenje hindujskega boga

S.R.
12. 6. 2017, 21.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

9-letnega dečka iz mesta Assam na severovzhodu Indije, ki trpi za redko boleznijo, imenovano nazalna encefalokela, lokalno prebivalstvo časti kot utelešenje hindujskega boga Ganeše.

Profimedia
Deček govori le s težavo.

Pri encefalokeli gre za izbočenje dela možganske hemisfere ali možganske ovojnice skozi deformacijo v lobanji, zato mali slavljenec nujno potrebuje operacijo. 

Njegov rilcu podoben nos je posledica možganske otekline, v trenutnih okoliščinah pa 9-letnik le s težavo govori in vidi, hkrati pa se ne more ustrezno prehranjevati. Kljub temu ga lokalno prebivalstvo časti kot utelešenje Ganeše, ki ga hindujci upodabljajo kot boga s slonjo glavo.

Profimedia
Siroto so na ulicah mesta odkrili policisti.

Zaradi bolezni je moten tudi razvoj njegovih možganov, zato je v primerjavi z vrstniki na nekoliko nižji razvojni stopnji. Dečka brez staršev so na ulicah našli policaji in ga predali eni od nevladnih organizacij. Trenutno čaka na operacijo, s katero mu bodo poskušali omogočiti vsaj nekoliko lažje življenje, saj zaradi zdravstvenega stanja trpi za neznosnimi bolečinami. Z operacijo mi bodo poskušali zmanjšati oteklino in mu obnoviti nos. Kirurgi so prepričani v uspeh posega, predstavniki nevladne organizacije pa upajo, da jim bo za nesrečno siroto uspelo najti topel dom.

Profimedia

Profimedia

Profimedia