Iskanje rešitev

FOTO: Ostajajo v središču mesta in skrbijo tudi za sosede

T.L.
13. 6. 2017, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Večina proizvodnjih obratov v večjih mestih se je v zadnjih desetletjih selila na inudstrijska obrobja. To pa ne velja za avstrijsko podjetje Manner, ki še danes vztraja v središču Dunaja.

Christian Wind
Ostajajo v središču Dunaja. Prehod povezuje starejšo in novejšo zgradbo.

Ljubljančani smo imeli tovarno Šumi. Na mestu v središču Ljubljane, kjer je nekoč stala tovarna, so danes asfaltirana parkirna mesta, bogata zgodovina tovarne, kjer so sredi Ljubljane proizvajali raznolike sladkarije, pa je za vedno izgubljena.

Če bi Šumi ohranili do današnjih dni in bi proizvodnja s trgovinico ostala na prvotni lokaciji, bi se lahko danes Slovenci pohvalili kot eni izmed redkih, ki so v središču mesta ohranili proizvodni obrat z bogato zgodovino in zgodovinskim spominom. Da je to z ustrezno rešitvijo, načrtovanjem in investiranjem mogoče, dokazuje primer avstrijskega Mannerja, kjer v sicer dvomilijonski prestolnici Dunaj že več kot 125 let vztraja tovarna za proizvodnjo sladkarij in kjer danes tudi sami pražijo kakav. Vse to (nav)kljub trendu selitve in prenosa proizvodnje na industrijska obrobja mest ali celo v "stroškovno ugodnejše", po domače, za lastnike cenejših držav. Vsi njihovi izdelki – ne glede na to, na kateri konec sveta potujejo – nastajajo v Avstriji, kjer imajo poleg glavnega proizvodnega obrata in sedeža podjetja na Dunaju še proizvodnji obrat v Wolkersdorfu.

Christian Wind

Začelo se je z majhno trgovinico ...

Proizvodni obrat v 17. dunajskem okrožju je glavni proizvodni obrat družinskega podjetja. Kar se je leta 1890 sredi Dunaja in blizu slovite Štefanove katedrale začelo z majhno trgovinico, kjer je ustanovitelj Josef Manner I. prodajal predvsem čokolado in figovo kavo in se kasneje odločil za izdelavo "svoje" čokolade, se je danes razvilo v visoko tehnološko razvito proizvodnjo, v kateri so postopki izdelave "v rokah" visokozmogljivih strojev pod nadzorom usposobljenih ljudi. V koraku z zahtevami sodobnega časa so v podjetju v zadnjih desetih do 15 letih dali večji poudarek optimizaciji.

T.L.
Preverjanje skladnosti izdelka. Izdelke z napako (neustrezna teža, napake v embalaži,...) stroj izloči.

Na Dunaju izdelujejo napolitanke Manner za vse trge. Recept je nespremenjen že več kot 125 let.

Začetki posodobitve, prenove in razširitve segajo v leto 2010, projekt prenove proizvodnje pa še vedno poteka. Gre za precejšen finančni vložek in naložbo v višini 40 milijonov evrov. Kot je ob predstavitvi Mannerjeve proizvodnje povedal Felix Lilacher,naj bi bila prenova po predvidevanjih zaključena v letu 2018.

Sodelovanje s študenti

Zaradi pomanjkanja prostora  možnosti širitve so namreč v središču mesta omejene  skupaj s študenti in profesorji dunajske Tehniške univerze in Poslovne agencije (Vienna Business Agency) iščejo rešitve za vzpostavitev učinkovitega vertikalnega proizvodnjega obrata. 

"Ne želimo, da bi zato, ker imamo proizvodnjo v središču mesta, potrošniki morali plačevati cent več na izdelek," pravi Karin Steinhart, vodja oddelka za komuniciranje. Lokacije v središču mesta pa tudi ne želijo zapustiti, saj je mesto Dunaj del Mannerjeve blagovne znamke že od dneva ustanovitve naprej. Preuredili so postavitve strojev: v preteklosti so po nakupu stroje postavili, kjer je bil pač prostor, zdaj ni več tako, saj so zaradi prostorskih omejitev morali poiskati nove rešitve. Organizacijsko so uredili in prilagodili tudi proizvodnje obrate po posameznih nadstropjih v tovarni.

Strukturne spremembe so se na lokaciji začele dogajati že leta 2012. Prenova je najprej vključevala tako sodoben logistični center kot nakladalno postajo. Na prostorih podjetja je bilo narejeno javno parkirišče WIPARK. Nov razvojni center (MIZ – Manner Innovations Zentrum) z dodanim objektom za usposabljanje vajencev, novi poslovni prostori in območje za zagotavljanje kakovosti s pripadajočim najsodobnejšim laboratorijem so bili ravno tako naročeni v okviru tega projekta. Prenova proizvodnega obrata pa je trenutno v zaključni fazi: stavba, v kateri poteka proizvodnja, je že zgrajena, v njej pa so nekateri proizvodni procesi že v polnem teku. Nedavno je bila iz mesta Perg na Dunaj pripeljana največja peč za vaflje na svetu in je bila tudi proizvodnja originalne napolitanke Manner prestavljena na Dunaj.

Odvečna toplota za ogrevanje in toplo vodo 600 gospodinjstev in podjetij  

Nadgradnja vseh storitev, ki jih proizvodni obrat omogoča, je potekala z mislijo na to, da postane poslovanje čim bolj energetsko samozadostno. Odvečna toplota, ki nastane pri peki napolitank, se odvaja v lokalni daljnovod, ki pokriva območje v velikosti 3,5 kilometra. Energija se nato porabi za ogrevanje in toplo vodo 600 gospodinjstev in podjetij v okrožjih Hernals in Ottakring, ki se nahajata v neposredni bližini proizvodnega obrata. Odvečno toploto, ki nastane pri proizvodnji, v Mannerju prav tako uporabljajo za hlajenje.

Da podjetje je in ostaja povezano z mestom Dunaj in še posebej Štefanovo katedralo, ki je tudi zaščitni znak podjetja, pa priča tudi podatek, da Manner že 30 let prevzema stroške plačila in ostale prispevke za strokovnaka kamnoseka v katerdrali, ki velja za eno največjih znamenitosti mesta.