Grozljivo poročilo

Oxfam: Na Balkanski poti z migranti ravnajo brutalno

B.K.
6. 4. 2017, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Begunci in migranti, ki za potovanje po Evropi uporabljajo tako imenovano Balkansko pot, so večkrat žrtve nasilne, brutalne in nelegalne obravbave, v poročilu piše mednarodna konfederacija dobrodelnih organizacij Oxfam.

Profimedia
Begunci v eni od opuščenih industrijskih zgradb v Beogradu.

Ljudje, ki so bežali iz Afganistana, Pakistana, Iraka in Sirije so raziskovalcem povedali, da so bili žrtve fizičnega nasilja, ropov in nelegalnih deportacij s strani policije in drugih varnostnih sil na mejah.

Objavljena raziskava, ki sta jo za Oxfam izvedla Center za človekove pravice v Beogradu in Zveza mladih odvetnikov Makedonije, temelji na pričanju 140 ljudi o njihovih izkušnjah v Srbiji, na Madžarskem, Hrvaškem, v Bolgariji in Makedoniji.

Reuters
Begunci v Beogradu.

Na Madžarskem naj bi tako migrante prisilili, da se slečejo in goli sedejo na sneg, čez njih pa so nato zlivali hladno vodo. Hrvaški policisti bi jih naj prav tako slekli in nato poslali čez mejo nazaj v Srbijo, medtem pa so jih domnevno tepli s pendreki. V Bolgariji pa je policija migrante preiskala in jim domnevno pobrala imetje preden so jih poslali nazaj čez mejo.