Testiranje živil

EU bo preverila očitke o dvojni kakovosti hrane

M.K./STA
6. 3. 2017, 21.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kmetijski ministri EU so na pobudo Slovaške in Madžarske razpravljali o problemu dvojne kakovosti hrane iste blagovne znamke v zahodnem in vzhodnem delu Evrope.

Profimedia
Članice evropske unije so danes vendarle dosegle dogovor o testiranju na evropski ravni, kar naj bi preprečilo zavajanje potrošnikov in nepoštene poslovne prakse.

Dogovorili so se, da bodo te očitke preverili s testiranjem na evropski ravni, je pojasnil slovenski minister Dejan Židan, ki poudarja, da dvojna kakovost hrane v EU ni sprejemljiva.

Na dvojno kakovost hrane in proizvodov iste blagovne znamke v zahodnem in vzhodnem delu Evrope opozarjata Madžarska in Slovaška, ki zahtevata ukrepe proti tej praksi.

Ukrepe proti tej praksi je nedavno napovedala tudi evropska komisarka za varstvo potrošnikov Vera Jourova, ki je poudarila, da je dvojna kakovost hrane iste blagovne znamke zavajajoča, nesprejemljiva in nepoštena do potrošnikov.

Slovenija in veliko drugih članic unije je danes v Bruslju podprlo razpravo o tem, kako ukrepati, da ne bomo imeli v Evropi dvojne kakovosti živil in državljanov dveh razredov, je poudaril slovenski minister Židan.

Slovaška je predstavila študijo o slabši kakovosti nekaterih izdelkov za njihovo državo, Madžarska je govorila o goljufijah in škandalu, Češka je predstavila primer čaja v plastenki, ki je dražji in slabši kot v zahodnih državah, je povzel Židan.

Slovenija v tej razpravi po Židanovih besedah izpostavlja, da argumenti velikih evropskih proizvajalcev hrane, da imajo različne države različne okuse, niso verodostojni, ter poziva k transparentnemu označevanju za preprečitev zavajanja potrošnikov.

Članice so danes po navedbah slovenskega ministra dosegle dogovor o testiranju na evropski ravni. Izvedlo se bo "kartiranje" - pod enakimi pogoji se bodo vzorčili enaki ali podobni izdelki, nato se bo analiziralo, ali so res razlike med regijami, je pojasnil Židan.

Če evropskega dogovora ne bi bilo, bi se vzhodnoevropske članice same dogovorile o modelu vzorčenja in obveščanja o razlikah v kakovosti, je še poudaril slovenski minister.

Evropska komisija se bo 16. marca sestala z mrežo zvez za zaščito potrošnikov, da se dogovorijo o vzorčenju, ki naj bi bilo končano do junija. Nato se bodo primerjali rezultati in dorekli ukrepi na podlagi obstoječega pravnega reda - direktive o nepoštenih poslovnih praksah.

Slovenija se je po Židanovih besedah s problemom verjetne dvojne kakovosti srečala leta 2010 na primeru medu.