Brez medijskega pompa

Trump podpisal novo prepoved potovanj v ZDA, izvzel Iračane

M.K./STA
6. 3. 2017, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes stran od televizijskih kamer in fotografov podpisal nov izvršni ukaz o začasni prepovedi vstopa tujcem iz določenih držav in beguncem.

Reuters
Na meji več ne bodo zapirali babic, dedkov, otrok in invalidov, mejni uradniki pa se lahko odločijo tudi za izjeme in pustijo v ZDA tiste, ki jih glede na ukaz ne bi smeli.

Ta bi naj po prepričanju Bele hiše za razliko od prvega, ki je povzročil ogorčenje, zmedo in proteste, vzdržal sodne preizkušnje.

Tokratni ukaz začasno za 90 dni prepoveduje vstop državljanom Irana, Sudana, Sirije, Libije, Jemna in Somalije, vendar le tistim, ki še nimajo veljavnega vizuma. Za tiste, ki ga imajo, prepoved ne velja. Na primer bolnike, ki potujejo na zdravljenje, ali tiste, ki bi jim z vrnitvijo domov grozila nevarnost. V ZDA lahko kljub prepovedi pridejo tudi na primer tudi zakoniti priseljenci v Kanado, ki izvirajo iz držav s seznama prepovedi. Prepoved ne velja tudi za vse tiste, ki delajo za ameriško vlado.

Na seznamu več ni Iraka.  Prav tako prepoved ne velja za imetnike zelenih kart oziroma dovoljenj za delo in bivanje v ZDA. Izvzeti so tudi dvojni državljani na primer Irana in Francije, ki v ZDA potujejo s francoskim potnim listom.

Pentagon in State Department sta skupaj z republikanci v kongresu močno pritiskala na Belo hišo, naj Iraka ne vključi, ker njegove državljane potrebujejo za vojno proti teroristom. Formalno pa bi naj Irak privolil v boljše sodelovanje z ZDA pri preverjanju lastnih državljanov, ki prosijo za ameriške vize.

To je tudi glavna argumentacija vlade za uvedbo prepovedi, kar so v javnem nastopu razložili pravosodni minister Jeff Sessions, državni sekretar Rex Tillerson in minister za domovinsko varnost John Kelly. Ameriška vlada želi izboljšati postopke preverjanja prosilcev za vize v prej omenjenih šestih državah in izboljšati sodelovanje.

Trump je že med kampanjo trdil, da je potrebno uvesti prepoved vstopa muslimanom v ZDA, dokler ne bo ugotovil, kaj se dogaja po svetu. Kasneje je prenehal govoriti o prepovedi vstopa muslimanom, ker je to v ZDA v nasprotju z ustavo. Ukaz utemeljuje sedaj s potrebo po povečanju varnosti.

Nov izvršni ukaz za 120 dni prepoveduje vstop beguncem v ZDA, vendar ne tistim, ki so že prestali vse dolgotrajne postopke in dobili zeleno luč pristojnih organov ameriške vlade. Državljani Sirije po novem niso posebna kategorija s prepovedjo za nedoločen čas.

Ukaz obenem omejuje skupno število beguncev, ki lahko pridejo v ZDA do konca letošnjega proračunskega leta na 50.000 Proračunsko leto se konča 30. septembra.

Analitiki so prepričani, da bodo skupine za človekove pravice nemudoma sprožile tožbe tudi proti temu ukazu, ki za razliko od prvega vsaj ne bo povzročal zmešnjav po svetovnih in ameriških letališčih.