Diplomatska bitka

Severna Koreja za smrt Džong-nama krivi Malezijo

B.K.
23. 2. 2017, 09.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Severna Koreja je za smrt Džong-nama okrivila Malezijo. Smrt brata severokorejskega voditelja tako vsak dan bolj krha do sedaj tople diplomatske odnose med državama.

Reuters
Kim Džong-un

Severna Koreja je Malezijo obdolžila vpletenosti v smrt Kim Džong-nama, brata severnokorejskega voditelja Kim Džong-una. »Največjo odgovornost za njegovo smrt ima Malezija, saj je državljan [Severne Koreje] umrl na njeni zemlji,« so zapisali v izjavi objavljeni na strani severnokorejske tiskovne agencije KCNA. Severna Koreja je Malezijo prav tako okrivila sodelovanja z domnevnimi južnokorejskimi poskusi napada njihove severne sosede.

Kot še navaja KCNA, severnokorejske oblasti trdijo, da so jim malezijski kolegi najprej sporočili, da je na letališču v Kuala Lumpurju zaradi srčnega infarkta umrl nosilec severnokorejskega diplomatskega potnega lista. Za tem naj bi izjavo hitro spremenili, saj so se v Južni Koreji začele pojavljati govorice, da je bil umrli človek zastrupljen.

Malezija sicer kljubuje zahtevi Severne Koreje za izročitev trupla Džong-nama. Oblasti so že napovedale, da bodo truplo izročile njegovemu sorodstvu, a zaenkrat še ni nihče podal zahteve za izročitev.

Krhanje sicer dobrih diplomatskih odnosov

Smrt Džong-nama je načela sicer relativno dobre diplomatske odnose med državama. Malezija je ena izmed 50 držav na svetu v katerih ima Severna Koreja svojo ambasado in ena izmed ducata, ki imajo svojo ambasado v Pjongjangu.

Poleg tega so Malezijci edini državljani na svetu, ki lahko v Severno Korejo za obdobje 30 dni vstopijo brez vizuma. Do nedavnega je ta »čast« pripadala še Singapurcem, a so severnokorejske oblasti v začetku leta ta privilegij ukinile.