Ljubljanska tržnica

Okolju prijazne vrečke bodo dražje od plastičnih

M.K.
23. 2. 2017, 08.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na ljubljanski tržnici se bodo predvidoma od aprila dalje lahko uporabljale le biološko razgradljive vrečke.

Bobo
Uporaba bioloških vrečk bo kmalu obvezna.

Pobuda za zamenjavo klasičnih plastičnih vrečk je del zaveze Mestne občine Ljubljana (MOL) k doseganju visokih okoljskih standardov, hkrati pa s tem sledijo tudi evropski področni zakonodaji. Cilj MOLa-a je, da v letošnjem letu plastične vrečke povsod, kjer je to mogoče, postopoma nadomestijo z okolju prijaznimi, k temu pa bodo spodbujali tudi druge uporabnike.

Tako bi tudi kupce na tržnici radi spodbudili, da bi se na trg podali s svojimi vrečkami, torbami, košarami ter drugo embalažo. "Računamo na spremembo navade potrošnikov in na to, da bodo s seboj začeli nositi svoje vrečke za večkratno uporabo," je povedala Mateja Duhovnikdirektorica Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (JP LPT).

Ob začetku kampanje so skupaj z javnim podjetjem JP LPT najemnikom stojnic na ljubljanski tržnici ter kupcem razdelili 127.000 biorazgradljivih vrečk iz koruznega škroba in 1600 papirnatih vrečk iz japonskega dresnika. 

Duhovnikova je še povedala, da cene še niso določili, a da bodo zaradi okolju prijaznih značilnosti te vrečke nekoliko dražje od običajnih.

S pravilnikom že prepovedali uporabo plastičnih vrečk

Profimedia
Klasične plastične vrečke se razgrajujejo do 1000 let, a tudi takrat ne zgnijejo, saj niso biorazgradljive, temveč razpadejo na manjše delce, ki ostanejo za vedno nerazgrajeni v ekosistemu.

V JP LPT so že izvedli tudi javno naročilo za dobavo biološko razgradljivih vrečk. Postopek je v zaključni fazi, ocenjujejo pa, da bodo lahko najemniki na ljubljanskih tržnicah prve vrečke kupili že v začetku aprila 2017. Dokler pa postopek ne bo zaključen, spoštovanje pravilnika, v katerem je določena obvezna uporaba biološko razgradljivih vreč, ni obvezno.

Najemniki na ljubljanskih tržnicah bodo v prihodnje lahko uporabljali tudi biološko razgradljive vrečke, ki si jih lahko priskrbijo drugod, pod pogojem, da bodo ustrezno certificirane (odtisnjeni certifikati na vrečkah, ki potrjujejo verodostojnost biološke razgradljivosti).

Kupce na ljubljanskih tržnicah spodbujajo, da bi se na trg podali s svojimi vrečkami, torbami, košarami ter drugo embalažo. Plastične vrečke namreč močno obremenjujejo okolje, zato lahko z zmanjševanjem njihove uporabe vsak izmed nas pokaže odgovoren odnos do okolja.