Pazljivo!

Kako prepoznati goljufe na Airbnb

B.K.
15. 2. 2017, 13.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Priljubljena spletna stran za iskanje prenočišč je med drugim tudi priložnost za goljufe. Zato je pomembno, da se vedno zavarujete in prepričate ali je ponudba pristna.

Profimedia

Zlikovci na strani objavljajo lažne oglase, ki jih opremijo z ukradenimi fotografijami resničnih stanovanj.

Mnogi so na tak način že bili opeharjeni, nekateri za zelo visoke zneske. Tako je nek britanski poslovnež za najem stanovanja za družinski dopust plačal 3.300 britanskih funtov, ki jih ni videl nikoli več, stanovanja pa tudi ne.

A oškodovanec je naredil več očitnih napak pri komunikaciji in plačilu. Najprej je z goljufom komuniciral preko zasebnega e-maila in ne preko uradne aplikacije na Airbnb strani, potem pa je denar nakazal direktno na bančni račun in ne preko Airbnb protokola. Zato mu podjetje ni povrnilo ukradenega denarja. Če bi bil bolj pozoren bi se lahko goljufiji izognil.

Na kaj morate biti pazljivi

V Airbnb poudarjajo, da naj uporabniki nikoli ne delijo svojega osebnega email naslova pred koncem postopka. Se pravi, najprej opravite ves pogovor preko Airbnb strani, plačajte preko njihove aplikacije za plačilo, šele nato ponudniku zaupajte svoj email naslov. Tako lahko v primeru goljufije za povračilo stroškov terjate kar Airbnb.

Pred vsakim najemom stanovanja najprej preverite recenzije ponudnika. Če opazite negativne ali sumljive komentarje se oglasu izognite.

Reuters
Županja Pariza ponudniku prenočišč Airbnb grozi z milijonsko kaznijo.

Še posebej pozorni bodite pri tistih oglasih, ki za neverjetno nizko ceno ponujajo visoko udobje. Če ponudba izgleda predobro, da bi bila resnična, najverjetneje ni pristna.

Če želi ponudnik komunicirati preko osebnega emaila ali zahteva plačilo po poteh, ki jih Airbnb ne podpira, ga nemudoma prijavite.

Kaj je Airbnb

Airbnb je spletna tržnica z nepremičninami za dopuste, počitnice in oddihe. Lastniki po vsem svetu lahko svoje nepremičnine oddajajo za tiste dneve ali mesece, ko jih ne uporabljajo.

Trenutno je na Airbnb več kot 3 milijone oglasov iz 191 različnih držav.