BAGDAD

V spopadih na protestih ubitih najmanj sedem ljudi

K.A./STA
11. 2. 2017, 16.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V spopadih na množičnih protestih v iraški prestolnici Bagdadu je bila danes ubitih najmanj sedem ljudi, več jih je bilo ranjenih.

STA
Med žrtvami je po navedbah policije pet protestnikov in dva pripadnika varnostnih sil.

Protest, na katerem se je zbralo več tisoč ljudi, je sprva potekal mirno, vendar je nato ušel izpod nadzora. Policija je morala uporabiti solzivec in gumijaste naboje.

Očividci so dejali, da je policija uporabila solzivec in gumijaste naboje, ko je skupina protestnikov poskušala vdreti v močno varovano Zeleno cono, kjer se nahajajo vladna poslopja in veleposlaništva. Med žrtvami je po navedbah policije pet protestnikov in dva pripadnika varnostnih sil.

Protest so organizirali v podporo šiitskemu pridigarju Moktadi Al Sadru, ki zahteva zamenjavo iraške volilne komisije, saj da je pristranska.

"Naslednjič bo naš odgovor močnejši, ker kri naših mučenikov ne bo šla v nič," je dejal Sadr po protestih, pri čemer pa ni pojasnil, kaj je imel v mislih.

Pridigar je v preteklosti večkrat obtožil vlado, da je neuspešna v boju proti korupciji ali pri izboljšanju javnih storitev.

Protestniki, večinoma Sadrovi podporniki, so lani med protivladnimi protesti dvakrat vdrli v Zeleno cono.