Na obali Nove Zelandije

Nasedlo še 200 kitov

J.P./STA
11. 2. 2017, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na obali Nove Zelandije je danes nasedlo še 200 kitov, potem ko jih je že v petek nasedlo več kot 400. Reševalci se trudijo, da bi jih spravili nazaj v morje, kjer so jih morali celo obvarovati pred morskim psom, ki jih je ogrožal.

Reuters
Kriza se je začela v petek zjutraj, ko je preko noči na eni od plaž polotoka Farewell Spit na Južnem otoku nasedlo 416 mrkih pliskavk.

Ob večernem mraku so se pri državnem uradu za varstvo narave DOC odločili, da čez noč prekinejo reševalno akcijo, saj je zaradi teme postalo prenevarno.

Kriza se je začela v petek zjutraj, ko je preko noči na eni od plaž polotoka Farewell Spit na Južnem otoku nasedlo 416 mrkih pliskavk. Preden so jih odkrili, jih je okoli 250 že poginilo. Do sobote jih je preživelo le še okoli 100.

Reuters
Pri reševanju pomaga več sto prostovoljcev.

Farewell Spit, 32-kilometrski polotok na skrajnem severovzhodu Južnega otoka, sicer v Novi Zelandiji velja za "past za kite". Nazadnje je leta 2015 tam nasedlo okoli 200 mrkih pliskavk. Le okoli 60 so jih uspelo rešiti.

Kite so v soboto zjutraj spravili nazaj v morje ob visoki plimi, vendar je v bližino obale priplavala nova jata s približno 200 kiti.

Pri reševanju pomaga več sto prostovoljcev, ki so med drugim oblikovali živo verigo, da bi naplavljene kite obvarovali pred napadom morskega psa ter preprečili ostalim kitom, da jih naplavi. Vendar je bil njihov trud zaman, saj je 200 kitov vseeno naplavilo na obalo.

"Kljub našemu trudu, da bi preprečili nove izgube, je velika jata približno 200 prosto plavajočih kitov vseeno nasedla," je dejal tiskovni predstavnik DOC Herb Christophers.

Dodal je, da kljub prizadevanjem ne morejo rešiti vseh naplavljenih kitov. Tudi ko rešijo nekaj kitov, jih lahko ponovno naplavi, s tem pa se njihova možnost za preživetje še zmanjša.

Približno 20 kitov so uspavali, saj je bilo to manj mučno za njih, je še dejal Christophers.

Nova skupina kitov je nasedla približno tri kilometre stran od petkove skupine. Sicer niso prepričani, zakaj se je pojavila nova jata, vendar predvidevajo, da se je odzvala na klic na pomoč nasedlih kitov, je dejal Daren Grover iz okoljevarstvene skupine Project Jonah, ki pomaga pri reševanju.

"To je zelo nenavadno, nekaj, česar doslej še nismo videli," je dodal Grover.

Verjetno jih je do obale prignal tudi morski pes, ki so pogosti v teh vodah, saj so na enemu od kitov našli sveže ugrize.

Vzroki za to, da kiti nasedejo na obali, ostajajo skrivnost, znanstveniki pa domnevajo, da so povezani bodisi z boleznijo bodisi vremenskimi pojavi.

Mrke pliskavke se tudi močno zanašajo na svoj organ, podoben sonarju, ki pa slabo "deluje" na peščenem in blatnem dnu Farewell Spita, in kiti morda mislijo, da so še vedno v globoki vodi. Ker pa so ti kiti tudi zelo družabni, mnogi prihitijo na pomoč, ko kdo zaide v težave, je pojasnil morski biolog Jochen Zaeschmar.