Islamistična zarota

Z aretacijo dveh osumljencev preprečili teroristični napad

M.K./STA
9. 2. 2017, 13.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Nemška policija je v racijah minulo noč aretirala Alžirca in Nigerijca, ki ju sumijo načrtovanja islamističnega napada.

Reuters
V množični operaciji na dvanajstih lokacijah, večinoma v mestu Göttingen v Spodnji Saški, je sodelovalo več kot 450 policistov.

Policija je preiskavo fundamentalistične islamske skupnosti izvedla po prejetju informacije, po kateri naj bi že zelo kmalu lahko prišlo do napada. Sumi o tem so se v minulih dneh tako okrepili, da je bilo treba ukrepati takoj, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal načelnik policije v Göttingenu Uwe Lührig.

Pri prijetih gre za 27-letnega Alžirca in 23-letnega Nigerijca. Oba sta s svojima družinama že nekaj časa živela v Göttingenu. Bila naj bi člana "islamistične scene".

Podrobnosti o načrtih za napad policija za zdaj ni razkrila, prav tako ne o morebitnem zaseženem premoženju oz. dokumentih. Notranji minister Spodnje Saške Boris Pistorius je policijsko operacijo označil za "zelo pomemben udarec tej sceni". Še za danes so napovedali novinarsko konferenco.

Nemčija je bila tarča več napadov, za katere je odgovornost prevzela skrajna Islamska država. Najhujši je bil 19. decembra lani, ko je napadalec s tovornjakom zapeljal skozi stojnice berlinskega božičnega sejma in ubil 12 ljudi.

Nemške varnostne službe vedo za okoli 550 islamistov, ki so potencialno nevarni in bi lahko izvedli napad.

Nemški tožilci, pristojni za terorizem, so zasuti s preiskavami proti osumljencem in tistim borcem, ki so se vrnili iz Sirije in Iraka, je prejšnji teden poročal tednik Spiegel. Glavni tožilec Peter Frank je zato pozval, da jim na pomoč nujno priskočijo kolegi s tožilstev 16 zveznih dežel. Ob tem je v pismu zapisal, da je zvezna tožilska služba dosegla mejo tistega, kar lahko stori.

Reuters
Nemške varnostne službe vedo za okoli 550 islamistov, ki so potencialno nevarni in bi lahko izvedli napad.