Drzni tat

Rop stoletja: »Spider-man« ukradel kar 100 milijonov

uk
3. 2. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Parizu so na sodišče pripeljali Vjerana Tomića, ki so ga mediji zaradi akrobatskih ropov poimenovali kar Spider-Man. Policija trdi, da naj bi ropar prišel iz Srbije.

Youtube/Zajem zaslonske slike
Vjeran Tomić: "Kakšno vlogo sem imel pri vsem skupaj? Bil sem Arsene Lupin."

Wikipedia
Tomić je naprej prodal še Modiglianijevo sliko Ženska s pahljačo.

49-letni Vjeran Tomić je leta 2010 s pravim akrobatskim ropom iz pariške galerije ukradel dela Piccasa, Matissa, Braquea, Modiglianija in Legerja. Skupaj naj bi bila dela vredna več kot 100 milijonov evrov. Tomić je 19. maja 2010 vdrl skozi okno galerije v bližini Eifflovega stolpa. Alarmi so bili takrat izklopljeni zaradi popravila, Tomiću pa je uspelo izklopiti tudi varnostne kamere. Čeprav so bili v galeriji prisotni trije varnostniki, mu je uspelo ukrasti neprecenljive slike. Kljub njihovi izjemni vrednosti pa je težava v tem, da jih je na tržišču praktično nemogoče prodati, saj bi vsak, ki bi to poskušal, takoj padel v kremplje policistov.

Aretacija

Policija je Tomića aretirala približno leto dni po dogodku in krajo je bolj ali manj takoj priznal. Aretirali so ga po anonimni prijavi. Povedal je, da je v galerijo vlomil zaradi Legerjeve slike iz leta 1992, a je ni mogel vzeti, ker potem ne bi mogel vzeti štirih, ki so vredne več. Dodal je, da je slike vzel izključno zato, ker so mu bile všeč. Tomić naj bi bil velik ljubitelj prostega plezanja, kar mu je prišlo zelo prav pri njegovih kriminalnih podvigih. V svoji karieri je plezal po stolpnicah in vlamljal v stanovanja ter kradel dragocenosti, ki jih je nato preprodajal naprej. Ni znano, kje točno se je Tomić rodil; nekateri mediji ga označujejo za Srba, drugi za Hrvata.

Prodaja slik

Slike naj bi bile uradno skupaj vredne več kot 100 milijonov evrov, strokovnjaki pa jih ocenjujejo na vsaj dvakrat toliko. 

Domneva se, da je Tomić prodal slike prvemu kupcu, ki mu ga je uspelo najti, seveda za precej nižjo ceno, kot je njihova vrednost. Prvi kupec je nato slike prodal naprej, drugi kupec pa naj bi jih nato odvrgel v kontejner za smeti. Vendar oblasti ne verjamejo, da bi jih drugi preprodajalec dejansko odvrgel. Žal dragocenih slik za zdaj niso našli in verjamejo, da so pristale v rokah kakšnega zasebnega zbiratelja.