Beguncem prepovedan vstop

Muslimanski potniki že čutijo posledice Trumpovih ukrepov

A.K./STA
28. 1. 2017, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Več potnikom iz muslimanskih držav so danes že preprečili vkrcanje na letala, ki so bila namenjena v ZDA, v Iranu pa tuje letalske družbe odsvetujejo prodajo letalskih kart Irancem, čeprav že imajo urejene vizume za ZDA.

Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem, prepolovil je število beguncev, ki jih bodo ZDA sprejele v letošnjem proračunskem letu, in za 90 dni prepovedal vstop v ZDA državljanom Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije.

Zaradi prepovedi vstopa v ZDA so danes v Kairu šestim Arabcem, iraški družini in potniku iz Jemna, preprečili vkrcanje na letalo letalske družbe Egyptair, ki je bilo namenjeno v New York.

"Ko je bil uradnik na letališču John F. Kennedy obveščen o njihovem statusu, je izdal ukaz, da se jih ne spusti na pot," so sporočili z letališča v Kairu. Vsi potniki so imeli sicer urejene vizume, spremljal pa jih je sodelavec oddelka za pomoč beguncem Združenih narodov.

Potovalnim agencijam v Iranu pa so tuje letalske družbe svetovale, naj ne prodajajo letalskih kart za ZDA ali dovolijo, da se Iranci, ki že imajo urejene vizume, vkrcajo na letala, ki so namenjena v ZDA.

Iranska letalska organizacija sicer ni podala novih navodil iranskim letalskim družbam, saj nimajo neposrednih povezav z ZDA.

V ZDA živi več kot milijon Irancev, ki tudi že poročajo o težavah. Iranska študentka, ki študira v Kaliforniji in je na obisku doma, je dejala, da ne ve, ali se bo lahko vrnila v ZDA, saj so njeno letalsko karto preklicali.

V ZDA se oblasti že držijo novih Trumpovih ukazov. Več muslimanov, ki so prileteli v ZDA nekaj ur po podpisu ukaza, so zadržali. Veliko jih je bilo še v zraku, ko je Trump podpisal ukaz in tako niti niso vedeli, kaj jih čaka, ko pristanejo.