Saj ni res ...

Ministrica pred kamere z "žvečilko", odgovorov pa ne pozna

T.L.
28. 1. 2017, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Kot predlagateljica novele zakona o tujcih Vesna Györkös Žnidar ni vedela, koliko glasov je potrebnih za aktiviranje ukrepov. Ob tem je ves čas pred kamerami žvečila žvečilni gumi ...

STA
Ministrica Györkös Žnidarjeva v enem od preteklih pogovorov z novinarji. Ni znano, ali je tudi ob tej priložnosti žvečila žvečilko.

Novela zakona v tujcih je močno udarila po koaliciji. Iz stranke SMC prihajajo informacije, da je novela stranko razklala, medtem ko premier in predsednik stranke Miro Cerar umirja strasti ter medijem razlaga, da gre le za različna mnenja znotraj stranke in ne razkol.

Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, ki je spremembe predlagala, pa se včeraj pred televizijskimi kamerami ni preveč izkazala. Kot prvo, "svojega" zakona sploh ne pozna dobro, kot drugo, pa je pred kamerami zvečila zvečilni gumi, roke je držala ob bokih in v žepih ter celoten vtis, ki ga je podala ob izjavah za medije, je bil daleč od ministrskega in je bolj "dišal" po aroganci do vseh in vsega. 

DZ
Ministrica na petkovi seji v DZ. Sledila je izjava novinarjem.

Z "žvečilko", rokami v žepih in neznanjem pred kamere

Pojdimo po vrsti: ministrica je na novinarsko vprašanje, koliko glasov je potrebnih, da se ukrepi aktivirajo, najprej skomignila z rameni in odgovorila: "Navadna večina." Novinarka oddaje 24UR na Pop TV je dejala: "Ampak to potem ni 46 ...?"

V tem trenutku je kamera pokazala, kako ministrica žveči žvečilni gumi. Posluša novinarje in žveči z rokami v žepih. In šele čez čas je odgovorila na novinarska vprašanja o potrebni absolutni ali navadni večini (od 90 poslancev je absolutna večina 46, navadna pa že večina navzočih): "Zdaj pa moram res še enkrat amandma pogledati, ker zdaj ste mi pa res postavili zelo zahtevno vprašanje. Res moram pogledati, kako se to obrazloži."

Pravilni odgovor je 46 glasov oziroma poslancev. Sicer pa po poročanju oddaje 24UR ministrica ne namerava odstopiti, če bo zakon padel na ustavnem sodišču.

Morda pa bo ministrica pred naslednjim nastopom pred televizijskimi kamerami večine slovenskih televizijskih postaj vseeno razmislila, da  - kljub morebitni živčnosti - žvečenje žvečilnega gumija in držanje rok v žepih - vsaj v državah EU, kamor se štejemo - morda ni za ministrski položaj najbolj zaželeno vedenje.