V Mariboru

Pajki nad vozila: prišlo je do kar 1390-odstotnega dviga

T.L./STA
28. 1. 2017, 12.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Pajki zasebnega podjetja so lani odpeljali kar 1891 vozil, še leto prej pa je Nigrad odpeljal le 136 napačno parkiranih avtomobilov.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Mariborski redarji so se resno lotili urejanja mirujočega prometa. Pajki zasebnega podjetja KHD, ki ga je najel dotedanji izvajalec Nigrad, so namreč lani odpeljali kar 1891 vozil, še leto prej pa je Nigrad odpeljal le 136 napačno parkiranih avtomobilov. Očitke, da gre zgolj za polnjenje blagajne, na mariborski občini odločno zavračajo.

Številke preko tisoč odpeljanih vozil letno so sicer v Mariboru pred leti že beležili, saj so še leta 2011 odpeljali 1118 vozil, nato pa je njihovo število stalno upadalo do predlanskih 136. Zakaj je prišlo do kar 1390-odstotnega dviga, v Nigradu ne pojasnjujejo, zagotovo pa ta ni zgolj posledica naraščajočega števila prekrškarjev. Za oddajo posla so se odločili zaradi njegove nedobičkonosnosti.

Redarji tudi lani izdajali odredbe 

"Nepravilno parkirana vozila odvažamo izključno na podlagi odredb mestnega redarstva," so odgovorili v Nigradu, na mestnem redarstvu pa so pojasnili, da so lani skupaj izdali celo več, kar 2361 odredb za odvoz nepravilno parkiranih vozil, kar pa je prav tako skoraj trikrat toliko kot v letu 2015, ko je bilo takih odredb 830.

Skupaj so sicer redarji lani izrekli 13.547 kazni zaradi nepravilnega parkiranja, kar pa je opazno manj kot leto pred tem, ko je bilo takšnih kazni 20.241. Kljub temu so leta 2015 od plačanih kazni prejeli slabih 560.000 evrov, lani pa nekaj manj oziroma skoraj 476.000 evrov.

Na Mestni občini Maribor razliko v številu odrejenih odvozov pripisujejo dejstvu, da je Nigrad imel v preteklosti kadrovske težave, zaradi česar je število odvozov upadlo, sklenitev pogodbe z novim izvajalcem pa je po njihovem vplivala na učinkovitost dela.

"Odredbe za odvoz so skladne s predpisi in v veliko primerih prav na prijavo ogorčenih občanov odrejene zaradi zlorabe parkiranja na prehodih za pešce, prostorih rezerviranih za invalide in na pločnikih. Naši pristojni uradi so bili pogosto deležni kritik prav zaradi nedovoljenih parkiranje na pločnikih v spalnih delih mesta," odgovarjajo na mestni občini.

Ob tem so še pojasnili, da so lani v statistiki tovrstne prekrške beležili v kar 228 različnih ulicah mestne občine. Najbolj izstopa Loška ulica, kritične pa so tudi ulica Ob jarku, Slomškov trg, Lavričeva ulica, Partizanska in Titova cesta, Ljubljanska in Jezdarska ulica ter ulica Eve Lovše in ulica Moše Pijada.