Teroristični napad

FOTO in VIDEO: To naj bi bil napadalec, ki je za seboj pustil 39 trupel

J.P.
3. 1. 2017, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na spletu so se znašle fotografije osumljenca za teroristični napad v Istanbulu.

Profimedia
Turška policija menda pozna identiteto domnevnega napadalca.

Profimedia
Fotografija domnevnega napadalca.

Osumljenec za napad, ki se je v silvestrski noči zgodil v nočnem klubu Reina v Istanbulu, naj bi se fotografiral v bližini trga Taksim. Zaenkrat še ni znano, če sta fotografiji, tako imenovana 'selfija', nastali pred ali po napadu.

Odgovornost je prevzela Islamska država

Turške oblasti so fotografije osumljenca objavile, potem ko je tamkajšnja policija začela z aretacijami. Po zadnjih podatkih so v zvezi z napadom aretirali 14 ljudi. Domnevni napadalec prihaja iz Kirgizistana. Turška policija naj bi vedela njegovo ime ter poznala njegove sodelavce, a teh podatkov z javnostjo še ne namerava deliti, da ne bi ogrozila preiskave. Prav tako ima njegove prstne odtise. Odgovornost za teroristični napad je sicer prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država.

Profimedia

Profimedia

Profimedia

Vedel je, kaj počne

Preživeli so strelca opisali kot nekoga, ki ve, kaj počne. Sefa Boydas, profesionalni nogometaš, ki je bil v času streljanja v klubu (napad je trajal približno sedem minut), je za britanski MailOnline povedal: »Zdel se je sproščen, pri streljanju pa je bil natančen kot profesionalec. Zelo je bil osredotočen. Na ljudi je streljal z razdalje med 10 in 15 metrov.« Tudi strokovnjaki so si enotni, da strelec ni bil amater. Preden je zapustil prizorišče, kamor se je pripeljal s taksijem, je očistil orožje. Za seboj je pustil 39 trupel in več ducat ranjenih.

Večina žrtev napada prihaja iz tujine. Po dosedanjih informacijah je v napadu življenje izgubilo 11 državljanov Turčije, sedem državljanov Saudove Arabije, trije državljani Iraka in trije državljani Libanona, dva državljana Jordanije, Indije in Maroka ter po en državljan Nemčije, Sirije, Izraela, Francije, Tunizije, Belgije, Kuvajta, Kanade in Rusije.

Še vedno na begu

Napadalec je še vedno na begu. V nočnih racijah so sodelovali helikopterji, policija je zaprla več ulic. Osumljenec je bil opažen v pristaniškem mestu Yalova, kjer naj bi se izkrcal s trajekta. Nato naj bi ga videli štopati proti Bursi.

Žena ni vedela

Osumljenčeva žena je zatrdila, da ni vedela, da je njen mož simpatizer Islamske države, za napad pa je izvedela iz televizijskih poročil. Družina – imata dva otroka – iz Kirgizistana je v Istanbulu pristala 20. novembra. Od tam so odpotovali v Konyo v osrčju Turčije, kjer so najeli stanovanje. Žena je bila prepričana, da so se preselili, da bi si našli boljše zaposlitve. Mož se je v Istanbul spet odpravil 29. decembra.

Po zadnjih podatkih naj bi policisti njenim besedam navkljub pridržali tudi ženo, saj sumijo, da je bila povezana s terorističnim napadom.

Pozor, nazorna vsebina! Ogled posnetka na lastno odgovornost!