Tajni dokument

CIA: Rusija se je vpletala v volitve, njena izbira je bil Trump

T.L.
10. 12. 2016, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Niso našli dokazov, da bi Rusija ukazala posrednikom, da informacije pošilejejo WikiLeaksu.

Profimedia
CIA piše, da se je Rusija vpletla v volitve preko posrednikov.

Medtem ko je ameriški predsednik Barack Obama ukazal, da obveščevalne službe raziščejo, kaj se je dogajalo v času predsedniške kampanje in ali je nanjo vplivala tudi Rusija, je časnik Washington Post objavil izsledke tajnega poročila obveščevalne agencije CIA, v katerem piše, da se Rusija je vpletla v ameriške volitve.

V tajnem dokumentu je CIA zapisala, da so ljudje, ki so povezani z Moskvo, spletni strani WikiLeaks poslali  med drugim tudi elektronska sporočila o računih Johna Podeste, nekdanjega vodjo kampanje Hillary Clinton, in demokratske stranke. Do podatkov o računih so prišli z nezakonitimi vdor v elektronsko pošto.

"Obveščevalna agencija zaključuje, da bil cilj Rusije, da zagotovi prednost enemu od kandidatov, pomagati Trumpu k zmag," je za Washington Post povedal eden od tistih, ki pozna poročilo, ki so ga obveščevalci posredovali senatorjem.

Washington Post ob tem poudarja, da dokument agencije CIA ne odraža stališč vseh 17 ameriških obveščevalnih agencij. Ne obstajajo namreč dokazi, da so v Kremlju "ukazali" posrednikom, da z vdori pridobljena sporočila pošljejo WikiLeaksu. Iz dokumenta izhaja, da je Moskva delovala preko posrednika, da se ne bi neposredno vmeđavala v ameriško politiko.

In Donald Trump? Njegovi sodelovci so navedbe takoj zavrnili in dejali, da so analitiki, ki zdaj o tem pišejo, isti kot tisti, ki so govorili, da je nekdanji iraški predsednik Sadam Husein razpolagal z orožjem za množično uničevanje.