Ranljivi

Se bo Italija poslovila od evra?

T.L./STA
8. 12. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Da je to verjeten scenarij, ocenjuje nemški ekonomist Fuest, ki opozarja na nevarnost italijanskega odhoda z območja evra.

arhiv Reporterja
Po odstopu premierja novi scenariji za Italijo.

Obstaja povečana nevarnost, da bi Italija zapustila območje evra, kar bi lahko sprožilo novo krizo na gospodarsko in politično že tako načeti stari celini, je danes ocenil predsednik münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo Clemens Fuest. Italijanski premier Matteo Renzi je namreč v sredo odstopil, čemur sledi oblikovanje nove vlade.

"Nevarnost, da Italija zdrsne še globlje v stagnacijo, bančno krizo in zadolževanje, se je povečala," je za medijsko skupino Funke dejal Fuest. "To bi lahko odprlo vprašanje za evrsko območje, ali želijo države ohraniti Italijo znotraj njega z obsežno finančno pomočjo ali bodo sprejele njen odhod," je ocenil ekonomist.

Izstop boljši od trajne stagnacija

Kot je poudaril, bi lahko bil izstop Italije iz območja z evrom kljub vsemu boljši kot "trajna stagnacija Italije ali njena trajna odvisnost od transferjev, ki bi jih morali plačevati davkoplačevalci in druge države članice".

Fuest je ocenil tudi, da zaradi podaljšanja programa odkupovanja obveznic, ki ga je napovedala ECB, kratkoročna panika na finančnih trgih ni verjetna.

Svet Evropske centralne banke (ECB) je na današnji seji namreč podaljšal program odkupovanja obveznic, in sicer za najmanj devet mesecev oziroma do decembra 2017. Vendar pa bo obseg odkupovanja obveznic od aprila naprej manjši, in bo znašal 60 milijard evrov mesečno.

Renzi je odstopil zaradi neuspelega referenduma o ustavnih reformah, na katerega je vezal zaupnico. Italijanski predsednik Sergio Mattarella ga je sicer prosil, naj s svojo vlado do imenovanja nove opravlja tekoče posle, sam pa bo v četrtek ob 18. uri začel posvete s političnimi strankami o oblikovanju nove vlade. Trajali bodo tri dni.