Sadje in zelenjava

Po aferi z mesom Hrvaško pretresa nov škandal

J.P.
1. 12. 2016, 10.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Potem ko so v poru z družinske kmetije v bližini Zagreba odkrili raven pesticidov, ki je bila 135-krat višja od dovoljene, se potrošniki vse bolj zavedajo, da ne morejo zaupati prodajalcem, ki svoje pridelke prodajajo kot domače.

Bobo
Trgovci se registrirajo kot družinska kmetija samo zaradi koristi.

Slobodna Dalmacija poroča, da je vzporedno s preiskavo mesnih izdelkov v zadnjih 15 dneh kmetijska inšpekcija pod drobnogled vzela še stojnice s sadjem in zelenjavo na trgih. Tudi tam naj bi bilo mogoče najti nepravilnosti, je dejal Nenad Kuftić, predsednik Zveze združenj ekoloških pridelovalcev. On je tisti, ki je na nedavnem srečanju ministra za kmetijstvo Tomislava Tolušića opozoril na problematiko sumljive prodaje na tržnicah.

»Ljudje res ne vejo, kaj kupujejo. Mislijo, da kupujejo domače pridelke, v resnici pa jih vlečejo za nos s pogosto uvoženim sadjem in zelenjavo,« je dejal Kuftić. Trdi, da je 95 odstotkov izdelkov, ki se prodajajo kot domači pridelki, v resnici predmet preprodaje in tihotapljenja. »Kako drugače razložiti dejstvo, da vzreditelj ovac brez sadovnjaka na svoji posestvi vsako leto redno prodaja mandarine in limone,« je še povedal.

Za vsak slučaj

Problem predstavlja tudi uporaba pesticidov – poljedelci jih za vsak slučaj, tako Kuftić, uporabljajo več, kot pa je dovoljeno. Zato ločeno pridelujejo pridelke za svoje potrebe in za prodajo.