Poezija strasti

Vrtoglava cena za revolver, ki ni ubijal

M.K./STA
1. 12. 2016, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Najbolj znan revolver v francoski literaturi, s katerim je pesnik Paul Verlaine skušal ubiti svojega mladega ljubimca, pesnika Arthurja Rimbauda, so v sredo na dražbi avkcijske hiše Christie's v Parizu prodali za 434.500 evrov.

Profimedia
Usodni revolver, iz katerega je Verlaine dvakrat ustrelil proti Rimbaudu.

Pri Christie's so pričakovali, da bodo za revolver lahko iztržili do 60.000 evrov. V sredo so ga prodali za več kot sedemkrat višji znesek.

Profimedia
Dražba revolverja v avkcijski hiši Christie's v Parizu.

Verlaine je revolver kupil v Bruslju 10. julija 1873 z namenom, da bo končal svojo strastno dveletno ljubezensko zvezo z najstniškim ljubimcem Rimbaudom. Zaradi njega je namreč 29-letni pesnik zapustil soprogo in otroka.

Profimedia
Francoski hotelir Jean Lenoir dvomi v pristnost prodanega revolverja, saj je prepričan, da on poseduje pravega.

Toda po srečanju v Londonu, ki je navdihnilo Rimbaudovo Obdobje v peklu in je minilo v dimu opija in ob pitju absinta, se je Verlaine vrnil k družini v Belgijo. Rimbaud mu je kmalu sledil. Srečala sta se v hotelski sobi, kjer sta vpila, jokala in se ob tem napila. Kot je pričal Rimbaud, je Verlaine nenadoma na plano potegnil revolver in mu rekel: "Tako te bom naučil, kako oditi!"

Verlaine je dvakrat ustrelil proti Rimbaudu. Ena od krogel je mladega pesnika, ki danes velja za simbol uporništva, zadela v roko.

A kljub vsemu ljubimec ni sprejel zavrnitve. Potem, ko so mu v bolnišnici oskrbeli rano, je ponovno našel Verlaina in ga prosil, naj se vrne k njemu. Starejši pesnik, ki se je vse življenje predajal raznim odvisnostim, je vanj na ulici ponovno uperil revolver. Ustavil ga je mimoidoči policist.

Profimedia
Paul Verlaine med branjem na fotografij, ki je bila posneta leta 1892.

Verlaine je bil obsojen na dve leti ječe, v času prestajanja kazni pa se je spreobrnil v katoliško vero. Mnogi menijo, da je to storil zato, da bi ujezil Rimbauda. V zaporu je Verlaine napisal 32 pesmi, ki so bile med drugim objavljene v zbirkah Modrost ter Nekoč in nedavno.

Profimedia
Jean Nicolas Arthur Rimbaud, na portretu Étienna Carjata iz leta 1871, ko mu je bilo 17 let.

Rimbaud se je nato vrnil na domače posestvo v Roche, kjer je dokončal svoje delo Obdobje v peklu. Napisal je še zbirko Iluminacije in se pri 20 letih poslovil od poezije. Bil je navdih kulturnemu gibanju v 60. letih minulega stoletja, med drugimi ga je občudoval Jim Morrison, nanj pa še vedno prisega Patti Smith.

Profimedia