Intervju

Chomsky: EU grozi razpad zaradi spodletelih neoliberalnih politik

M.K.
1. 12. 2016, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zatekanje v desničarstvo kot posledica propadlih neoliberalnih politik v Evropi, bo najverjetneje privedlo do razpada Evropske unije s tragičnimi posledicami, je v intervjuju za RT povedal Noam Chomsky.

Profimedia
Noam Chomsky svari, da utegne sedanjemu političnemu razpoloženju v EU slediti tragičen razvoj dogodkov.

"Francoska desničarska predsedniška kandidatka Marine Le Pen, ki si prizadeva za referendum o francoskem članstvu v uniji, ima veliko možnosti za zmago na volitvah, s tem pa tudi za začetek tako imenovanega Frexita," je v včerajšnjem intervjuju za televizijo RT povedal ugledni ameriški jezikoslovec in politični aktivist Noam Chomsky.

Po njegovem mnenju Nemčija ne bo tista, ki bi sprožil proces razpada EU, saj ima sama velike koristi od Unije. Če pa bi do razpada dejansko prišlo, bi bil takšen potek dogodkov zelo tragičen, je dodal.

Na tako izrazit vzpon priljubljenosti desničarskih političnih strank so po njegovem mnenju vplivale prav spodletele neoliberalne politike pretekle generacije.

"Ti programi so bili naravnani tako, da so pripeljali do nazadovanja in celo propada velikega dela, dejansko, večine prebivalstva. Hkrati pa so tudi resno spodkopali demokracijo, kar velja za Evropo še bolj kakor pa za ZDA," je povedal.

Posledica teh procesov je v tem, da so ljudje jezni, razočarani, njihovo zaupanje v prihodnost pa je hudo načeto, pravi Chomsky. Čeprav hvali evropsko integracijo, kot "enega velikih dosežkov v obdobju po drugi svetovni vojni", pa je Unija po njegovih besedah postala v praksi nefunkcionalna. 

Razlogi za takšen razvoj so po njegovem v tem, da  v EU ne obstajajo mehanizmi, ki bi omogočali, da bi bogata območja v času krize priskočila na pomoč revnejšim območjem. "Obstaja rigidna struktura, ki nima nadzora nad valutami evropskih držav, kot sta Grčija ali Italija, in v federalnih strukturah ni nikakršnega sistema nadomestil, kakršen obstaja na primer v ZDA."

Profimedia
Noam Chomsky meni, da EU vlada neizvoljena birokracija.

"Kdorkoli že je v Evropi izvoljen, ne glede na to s katerega dela političnega spektruma prihaja, bodo politike vedno enake, saj jih ne določajo politike v njihovih državah," je povedal Chomsky in dodal, da se vse politike pristanejo na izvajanje »neizvoljene birokracije«, ter da ni prav nobene možnosti, da bi država EU lahko delovala v svojem interesu.

Bolj konstruktiven pristop opaža Chomsky pri skupinah, kot je DiEM25 (Democracy in Europe Movement 2025), pod vodstvom nekdanjega grškega finančnega ministra Yanisa Varoufakisa, ki si prizadevajo za ohranitev EU s premagovanjem problemov, ki se v Uniji porajajo.

Spregovoril je tudi o programu novoizvoljenega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki so ga nekateri poimenovali tudi za kandidata, ki da se bori proti establišmentu, s čimer se Chomsky izrazito ne strinja.

"Samo poglejte Trumpa, koga je imenoval v vladno ekipo za finančnega ministra, ki je najbolj pomemben položaj, saj odloča o tem, kaj se bo dogajalo v gospodarstvu. Ali je kakorkoli proti establišmentu? Prihaja iz investicijske banke in borzno-posredniške hiše Goldman Sachs," je poudaril Chomsky. "Tudi tečaji delnic v finančnih ustanovah, ki so po Trumpovi izvolitvi poleteli v nebo, kažejo na to, koliko je proti establišmentu," je kritično dodal Chomksy.