Američani svarijo

Rusija ima Evropo na dosegu … z jedrskim orožjem

J.P.
25. 11. 2016, 14.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

V Kremlju zavračajo skrbi Zahoda zavoljo naprednega vojaškega arzenala, ki domuje v enklavi Kaliningrad, češ da je Nato tisti, ki je s svojimi načrti za protiraketni ščit zmotil strateško ravnovesje.

Profimedia
Zahod skrbi, kakšno orožje kopičijo Rusi v Kaliningradu.

Vendar pa The Washington Post piše, da bi lahko Rusi z v Kaliningradu nakopičenim orožjem drastično spremenili igro.

K-300P Bastion-P

Rusija je oktobra okrepila obalno obrambo v Kaliningradu z mobilnim obrambnim sistemom K-300P Bastion-P, ki lahko s svojimi izstrelki dosežki doseže tudi 320 kilometrov oddaljene tarče. Na svoji koži so jih lahko občutili sirski uporniki.

S-400

Tudi ta samovozni protiletalski sistem so preizkusili v Siriji. S-400 lahko simultano sledi in sestreli več zračnih tarč; uporablja tri različne rakete z dometi od 120 pa do 400 kilometrov.

Manevrirne rakete 3M-54 kalibr

Te ladijske in podmorniške rakete so namenjene uničevanju ladij in kopenskih ciljev. Njihov domet je skoraj 1,5 kilometra.

Balistični raketni sistem iskander-M

Profimedia
Ruska raketa Iskander-M.

Raketni sistem, ki se ponaša z mobilnostjo in okretnostjo, je namenjen uničevanju raznovrstnih tarč, oddaljenih do približno 500 kilometrov. S tolikšnim dometom sistem iskander-M ne spada v kategorijo jedrskih raket srednjega dometa, ki jih prepoveduje pogodba med Združenimi državami Amerike in Rusijo, sklenjena leta 1987.

Vendar pa to ni vse. Združene države Amerike Rusijo obtožujejo, da razvija izstrelke z dosegom, ki presega dovoljenega. Bistvo omenjene pogodbe je namreč odprava nevarnosti jedrskega zaostrovanja, ki ga že na kratki rok predstavljajo skriti sistemi z uničujočim orožjem. Ti izstrelki – po nekaterih poročilih naj bi sodili v družino kalibr – bi lahko z raketnim sistemom, kot je iskander, poleteli tudi več kot 2.000 kilometrov daleč.