Pod vodo

VIDEO: Katastrofalno: deroča voda odnaša vse na poti

T.L./STA
25. 11. 2016, 13.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Na severu Italije hude poplave še vedno povzročajo težave.

Reuters
Prizori iz Torina.

Na severu Italije hude poplave še vedno povzročajo težave. V delih dežel Ligurija in Piemont so že v četrtek razglasili najvišjo, rdečo stopnjo nevarnosti. V bližini Torina pogrešajo moškega, ki naj bi padel v naraslo reko, iskalna akcija še vedno poteka, je danes sporočila italijanska policija.

Reka Tanaro v vinorodnem okolišu Cuneo v Piemontu je prestopila bregove. V četrtek je poplavila središče kraja Garessio s tamkajšnjim mostom vred, zaradi česar je kraj razdeljen na dvoje, voda je vdrla tudi v več stanovanj in odplaknila avtomobile. Prebivalce so pozvali, naj ne zapuščajo svojih domov, če to ni nujno potrebno.

Na severu Italije hude poplave še vedno povzročajo težave
Prizori iz Torina.

Tudi okolica Torina je poplavljena, kar je povzročilo težave v prometu. Do sedaj je moralo svoje domove zapustiti že več sto ljudi. V več mestih, ki so jih prizadele poplave, so danes šole ostale zaprte, ponekod pa tudi univerze in tovarne. Med drugim je danes preventivno ostala zaprta tudi največja italijanska tovarna podjetja Ferrero v bližini mesta Alba.

Italijanski premier Matteo Renzi bi moral že v četrtek obiskati Torino, vendar je obisk preložil na danes. Na dogodku v okviru svoje kampanje pred referendumom o ustavnih spremembah, ki bo 4. decembra, pa je spregovoril tudi o hudih poplavah.

Na dogodku je Renzi pohvalil odzivnost in učinkovitost civilne zaščite ter dejal, da gre zahvala predvsem urejeni kanalizaciji in koordinaciji civilne zaščite, da posledice poplav niso tako hude, kot je bilo leta 1994.

Do konca tedna so v regiji še vedno napovedane močne padavine. O močnem deževju pa poročajo tudi iz Rima in s Sicilije.