Nova ureditev

V letu 2017 več očetovskega dopusta

J.P.
25. 11. 2016, 13.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Očetje si lahko obetajo skupno 25 dni plačanega in 25 dni neplačanega očetovskega dopusta.

Bobo
Oče mora prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta izrabiti do šestega meseca otrokove starosti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporoča, da se bo neplačani del skrajšal v korist plačanih dni. Že letos se je začelo preoblikovanje neplačanega očetovskega dopusta: vsako leto se 25 dni neplačanega dopusta preoblikuje v 5 dni plačanega očetovskega dopusta.

Očetje bodo prihodnje leto upravičeni do 50 koledarskih dni očetovskega dopusta. 25 jih bo plačanega, saj očetovsko nadomestilo zagotavlja država, preostanek pa bo država zagotavljala plačilo prispevkov za socialno varnost.

Koriščenje

Oče mora prvih 15 koledarskih dni očetovskega dopusta izrabiti do šestega meseca otrokove starosti. »Od 1. 1. 2017 ima oče pravico še do 10 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta, ki ga mora izrabiti v strnjenem nizu po koncu starševskega dopusta, najkasneje pa do konca prvega razreda osnovne šole otroka. Ostalih 25 koledarskih dni, za katere so plačani prispevki, oče lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka«, je zapisano na spletni strani ministrstva.

Očetje bodo prihodnje leto upravičeni do 50 koledarskih dni očetovskega dopusta.

Kdo je upravičen

Nova ureditev velja za vse očete novorojenčkov, ki prvič uveljavljajo pravico do očetovskega dopusta (vloge vložene po 1. 1. 2017). »Plačane dneve očetovskega dopusta po novi ureditvi pa bodo lahko uveljavljali tudi očetje otrok, mlajših od treh let, ki še niso v celoti izkoristili neplačanega dela očetovskega dopusta, tudi če so v letu 2016 že pridobili pravico do 5 plačanih dni. Če so jih že izkoristili, bodo imeli možnost izrabiti še 5 dni. Če pa teh 5 plačanih dni še niso izkoristili, pa bodo lahko izrabili 10 dni v strnjenem nizu. Za tiste očete, ki imajo otroka starejšega od treh let, pa nova ureditev ne velja, saj pravice do neplačanega dopusta, ki se preoblikuje v plačani dopust, več nimajo oziroma je ne morejo uveljavljati.«

Uveljavljanje

Očetovski dopust se z vlogo uveljavlja na centru za socialno delo, ta pa pravico prizna z odločbo. V vlogi še ni potrebno navesti datumov izrabe dopusta – zaradi izplačila nadomestila jih oče na center sporoči po izrabi.