Modre tabletke

Škandal: predsedniški urad naročil veliko viagre, razlage ne bi uganili

J.P.
24. 11. 2016, 11.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Salve smeha so pospremile novico, da si je predsedniški urad privoščil zajetno količino viagre in primerljivih izdelkov.

Profimedia
Park Geun-hye

Južnokorejska predsednica Park Geun-hye jih gotovo ni potrebovala – šal o modrih tabletkah v predsedniški Modri hiši.

Komaj se je rešila enega škandala – njeno svetovalko Choi Soon-sil so aretirali, ker je izsiljevala južnokorejska podjetja, zaradi česar jo opozicija poziva k odstopu –, je že zakorakala v drugega. Zdaj se mora zagovarjati, zakaj takšna potreba po zdravilu, običajno predpisanem za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Profimedia
V soboto se je v Seulu zbral skoraj en milijon Južnokorejcev, ki so zaradi škandala s svetovalko zahtevali njen odstop.

Poleg bolj običajne spalnične uporabe lahko tablete služijo tudi za preprečevanje oziroma zdravljenje višinske bolezni. 

Višinska bolezen

Opozicija je včeraj razkrila podatke zdravstvenega zavarovanja, iz katerih je razvidno, da je Modra hiša, kot je imenovan južnokorejski predsedniški urad, decembra lani naročila 60 tablet Viagre in 304 drugih zdravil za zdravljenje erektilne disfunkcije.

Iz predsedniškega urada so sporočili, da je razlaga povsem nedolžna. Poleg bolj običajne spalnične uporabe lahko tablete služijo tudi za preprečevanje oziroma zdravljenje višinske bolezni. Zdravniki naj bi jih zato za obisk Etiopije, Kenije in Ugande predpisali članom predsedniškega urada – prestolnice teh držav so namreč krepko v višavah. Vseeno na obisku, ki se je zgodil maja letos, potrebe po tabletah ni bilo.

Sedem ur na zmenku

Zasebno življenje predsednice je že več let pod drobnogledom javnosti. Poročena ni; ko se je leta 2014 potopil trajekt Sewol, na katerem je umrlo več kot 300 ljudi, so se razširile govorice, da se je vlada odzvala tako počasi, ker naj bi bila predsednica kar sedem ur na zmenku. Predsednica je obtožbo japonskega novinarja seveda zanikala in ga obtožila obrekovanja.

Obtožb je bil sčasoma oproščen.