Nevarne prakse

FOTO: Po zmanjšanju inšpekcijskega nadzora zaplenili še pet ton mesa

T.L.
24. 11. 2016, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Zaplenjeno meso so uničili. Meso so namreč obdelovali in predelovali v neprimernih pogojih in v neregistriranem obratu. Če mesa ne bi zaplenili, bi končalo na krožnikih potrošnikov.

carina.gov.hr
Zaplenili so skoraj pet ton mesa.

Zaradi ponavljajočih se afer z okuženim in tudi starim mesom se Hrvaška sooča z eno največjih kriz. Hrvaški mediji skoraj vsakodnevno poročajo o primerih s salmonelo okuženega mesa, ki se znajde na trgovskih policah in vprašljivih prijemov nekaterih distributerjev, ki v imenu dobička meso po preteku roka trajanja predelajo v drug izdelek, zamrznejo ter vrnejo nazaj na trgovske policije.

Pet ton v neregistriranem obratu

Portal 24sata.hr zdaj poroča o novem škandalu. Uslužbenci mobilne hrvaške carinske enote so v sodelovanju z veterinarskimi inšpektorji v postopku nadzora obdelave in predelave mesa izdali odločbo o prepovedi opravljanja neprijavljene dejavnosti. 

carina.gov.hr
Zaplenili so skoraj pet ton mesa.

Hrvaški državljan je v mestu Sekulići obdeloval in predeloval meso, pri tem pa dejavnosti ni imel registrirane pri pristojnem organu ali to prijavil davčnim organom. Veterinarska inšpekcija je potrdila kršitve odredb zakona o higieni in mikrobioloških kriterijih za hrano, skoraj pet ton zaplenjenega mesa pa bodo iz zdravstvenih razlogov uničili. Natančneje, gre za 4855 kilogramov mesa, je objavila carina. 

Ministrstvo še molči

Po odkritju, da so na Hrvaško iz držav EU uvažali mesto z že pretečenim rokom uporabe, ki so jih na Hrvaškem nameravali predelati in vrniti v prodajo, so se na ministrstvu za kmetijstvo zavili v molk. So pa - kot so izvedeli na portalu - začeli z zamenjavami na veterinarski inšpekciji. Kajti sistem, ki dopušča, da se v skladiščih distribucijskih centrov nahaja staro meso, očitno ne deluje. In v koliko ne bi bilo smrtne žrtve zaradi okužbe s salmonelo in posledično poostrenih nadzorov mesa, bi se na krožnikih hrvaških potrošnikov znašle tone starega in predelanega mesa.  

Hrvaško združenje proizvajalcev mesa Croatiastočar je ocenilo, da je od prejšnjega tedna, ko so inšpekcije potrdile salmonelo v jajcih in mesu v več trgovinah, prodaja mesa upadla za 30 odstotkov. A hkrati je na trgovskih policah manj teh izdelkov, saj so distribucijski centri do objave rezultatov analiz ustavili pošiljke v trgovine.  (STA)

Vodja inšpekcijske službe: Dovolj je manj (!) nadzora

Zanimivost: inšpektorji so prav letos zmanjšali število nadzorov v obratih za skladiščenje mesa. Vodja sektorja veterinarske inšpekcije Tatjana Karačić je po poročanju 24sata.hr pisala inšpektorjem, da so to objekti nizkega tveganja in da jih je obiskati le enkrat na dve leti. Lani so jih inšpektorji morali obiskati dvakrat letno, leta 2014 pa štirikrat letno. 

Če so zmanjšali število nadzorov, pa so imeli inšpektorji za leto 2015 za izvajanje nadzorov na voljo več finančnih sredstev, kot leto prej.

Ministrstvo še ni objavilo, kateri distribucijski centri so kršili zakon, ampak obljubljajo, da bodo po koncu nadzora to storili.