Odhaja

Schulz je sprejel odločitev

T.L./STA
24. 11. 2016, 10.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Odstopil bo s položaja predsednik Evropskega parlamenta.

Arhiv Svet24
Martin Schulz

Predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz je v Strasbourgu sporočil, da bo odstopil s tega položaja in se vrnil v nemško politiko ter prihodnje leto kandidiral na parlamentarnih volitvah. "Naslednje leto ne bom kandidiral za tretji mandat na čelu Evropskega parlamenta, temveč bom kandidiral za mesto v bundestagu kot nosilec liste socialdemokratov v Severnem Porenju - Vestfaliji," je dejal Schulz.

Schulz ni pojasnil, ali se bo potegoval za kanclerski položaj ali bi želel postati zunanji minister. S slednjega položaja se bo namreč v začetku prihodnjega leta umaknil prav tako socialdemokrat Frank-Walter Steinmeier, ki naj bi postal novi nemški predsednik.

Dosedanji predsednik Evropskega parlamenta je v izjavi še poudaril, da si bo tudi v prihodnje prizadeval za evropski projekt. "Evropska enotnost je v mojih očeh največji civilizacijski projekt zadnjih stoletij," je dejal.

Člani poslanske skupine Evropske ljudske stranke (EPP) bodo o kandidatu za predsednika evropskega parlamenta odločali sredi decembra. Poleg slovenskega evropskega poslanca Lojzeta Peterleta se bodo za to mesto borili še Irka Mairead McGuinness, Italijan Antonio Tajani in Francoz Alain Lamassoure