Wikileaks

Assange: Clintonove in Islamsko državo financirajo isti ljudje

J.P.
4. 11. 2016, 14.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Hillary Clinton je v elektronskem sporočilu iz leta 2014 je kot državna sekretarka Johna Podesto, takrat Obamovega svetovalca pozvala, naj pritisne na Katar in Saudovo Arabijo.

Reuters
Julian Assange prebiva v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu od junija 2012.

Razlog? Ker dajeta tajno finančno in logistično podporo Islamski državi in drugim radikalnim sunitskim skupinam.

Vsebino elektronskega sporočila je prejšnji mesec razkril Wikileaks.

Financirali ene in druge

»Mislim, da je to najpomembnejše sporočilo v celotni zbirki,« je v nedavnem intervjuju dejal Julian Assange. »Vsi resni analitiki vedo, strinjala se je celo ameriška vlada, da nekateri Savdijci podpirajo Islamsko državo in financirajo Islamsko državo, a so vsi igrali na isto karto – da gre za odpadniške prince, ki s svojim denarjem ravnajo, kot hočejo, a da vlada tega ne odobrava. Vendar pa je iz elektronskega sporočila razvidno, da sta vladi Saudove Arabije in Katarja financirali Islamsko državo.« Financirali so jo isti ljudje, ki so dajali denar Clintonovi družinski fundaciji.

Iz elektronskih sporočil je nadalje razvidno, tako Assange, da se je pod Hillary Clinton s Saudovo Arabijo odvila največja prodaja orožja na svetu, vredna več kot 80 milijard dolarjev (v času njenega mandata se je izvoz orožja iz Združenih držav Amerike podvojil).

Trumpu ni dovoljeno, da bi zmagal

Assange je zavrnil obtožbe, da skuša Wikileaks tehtnico prevesiti v prid Donalda Trumpa – morda celo po nareku Rusije. »Po moji analizi Trumpu ni dovoljeno, da bi zmagal. Zakaj to pravim? Ker nima na svoji strani nobene ustanove, razen morda Evangeljske Cerkve, če ji lahko sploh rečemo to,« je dejal Assange. »Banke, inteligenca, orožarska podjetja, tuj denar itd., vsi so se združili pod Hillary Clinton. Tudi mediji, njihovi lastniki in novinarji.«