Konec 10-mesečne krize

Španski parlament izglasoval zaupnico Rajoyju

D. B./STA
29. 10. 2016, 20.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Španski parlament je zvečer izglasoval zaupnico vodji Ljudske stranke Marianu Rajoyju, ki bo zdaj lahko sestavil vlado, s tem pa bo končana deset mesecev trajajoča politična kriza v Španiji.

Profimedia

Za Rajoyja je glasovalo 170 poslancev, 111 jih je bilo proti, 68 pa se jih je vzdržalo. Tako je dobil navadno večino, ki zadostuje za oblikovanje manjšinske vlade.

Španiji se tako znova obeta vlada s polnimi pooblastili, saj je Rajoyjeva dosedanja vlada od decembra lani opravljala le tekoče posle. Po rednih volitvah decembra lani namreč nobeni stranki ni uspelo oblikovati vlade, zato so čez šest mesecev, junija letos, sledile predčasne volitve.

Na obojih je zmagala že doslej vladajoča Ljudska stranka (PP), a ni dobila absolutne večine, obenem pa ji ni uspelo oblikovati koalicije za sestavo vlade.

Šele po odločitvi socialistov prejšnjo nedeljo, da ne bodo več blokirali poskusov sestaviti vlado, se je PP odprla pot za oblikovanje manjšinske vlade.

61-letni Rajoy je na oblasti od leta 2011.

Vlada ne bo imela lahkega dela

V Španiji sta bili do predzadnjih volitev glavni dve stranki, socialisti in PP, ki sta se izmenjevali na oblasti od padca Francove diktature. Decembra sta v parlament prišli novonastali stranki, levičarska Podemos in liberalna Ciudadanos.

Na volitvah junija je PP dobila 137 od 350 sedežev v parlamentu oziroma 14 več kot na volitvah decembra, medtem ko so socialisti dosegli najslabši rezultat v svoji zgodovini.

Njihov vodja Pedro Sanchez, ki je bil na čelu stranke od leta 2014, je sklenil narediti vse, da Rajoyju prepreči ponoven prihod na oblast, vendar ni našel zaveznikov za oblikovanje vlade. Navsezadnje je moral po uporu v stranki odstopiti z mesta strankarskega vodje in socialisti so sporočili, da ne bodo več blokirali poskusov Rajoyja.

Ta je imel poleg glasov svojih poslancev zagotovljene tudi glasove 32 poslancev gibanja Ciudadanos, medtem ko so se socialisti odločili, da se bodo v drugem krogu glasovanja vzdržali ter tako omogočili oblikovanje vlade.

Prvi krog glasovanja je bil že v četrtek, ko je bila potrebna absolutna večina, ki je Rajoy ni dobil, medtem ko je bila v drugem krogu potrebna navadna večina.

A opazovalci opozarjajo, da vlada ob tako majhni večini v parlamentu ne bo imela lahkega dela, sploh ob dejstvu, da mora v letu 2017 zmanjšati primanjkljaj za 5,5 milijarde evrov. Tudi brezposelnost v Španiji ostaja visoka, 19-odstotna.