Sredi Ljubljane

Sodelavec Carle del Ponte streljal na znanca

Robert Marin
29. 10. 2016, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Fadil Ferhatović je bil po nenadnem priznanju krivde za povzročitev hude telesne poškodbe obsojen na deset mesecev zapora, Mervan Šljivar, obtožen poskusa uboja, za kar mu grozi od pet do 15 let zapora, pa bo svojo nedolžnost dokazoval med sojenjem.

Arhiv Svet24
Ferhatović (fotografija iz leta 2002) že okrog 15 let deluje kot mediator v romskih sporih po Evropi, ker ti pač uradnim državnim institucijam ne zaupajo.

Konec maja je bil za 43-letnega Šljivarja in 51-letnega Ferhatovića opravljen predobravnavni narok, na katerem očitkov po obtožbi nista priznala. Včeraj, ob uradnem začetku sojenja, pa si je Ferhatović premislil in priznal krivdo, po lastnih besedah zgolj zaradi ljubega miru ...

Po navedbah tožilstva sta se obdolženca 23. januarja letos okoli 22.50 na parkirišču gostinskega lokala Sombrero v ljubljanskih Fužinah zapletla v strelski obračun. Šljivar naj bi s češko zbrojevko, kalibra devet milimetrov, ustrelil Ferhatovića v trebuh, Ferhatović pa z neznano pištolo, kalibra 7,65 milimetra, Šljivarja v zgornji del stegna. V dogajanje je bilo sicer vpletenih več še vedno neznanih oseb z ene in druge strani, v lase pa naj bi si skočili zaradi nekaj ur starejšega spora med Šljivarjem in Ferhatovićevim nečakom pred nekim lokalom na Kotnikovi v središču Ljubljane, ko naj bi prvi drugemu prisolil klofuto.

MUP USK
Za Šljivarjem je trenutno razpisana mednarodna tiralica, saj ga v BiH obtožujejo vpletenosti v umor Nedžada Kličića, ki se je v noči na 14. september 2014 zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu.

V preteklosti že trikrat pravnomočno obsojen

Ferhatović je včeraj, kot rečeno, sklenil priznati očitke za povzročitev hude telesne poškodbe, za kar so mu sodniki prisodili deset mesecev zapora. Kot olajševalno okoliščino mu je predsedujoča Polona Herman štela »odkrito priznanje«, kot oteževalno okoliščino pa njegovo predkaznovanost, saj je bil že trikrat pravnomočno obsojen, in sicer leta 2002 za nedovoljen prehod državne meje na tri leta zapora, leta 2012 za rop na leto in pol pogojnega zapora s preizkusno dobo štirih let, leta 2013 za zlorabo prostitucije na leto in pol zapora, zadnje kaznivo dejanje pa je storil v času preizkusne dobe za rop, ki se mu izteče letos decembra.

10 mesecev zapora so sodniki po nenadnem priznanju krivde za povzročitev hude telesne poškodobe prisodili 51-letnemu Fadilu Ferhatoviću.

»Kazniva dejanja je izvrševal v prejšnjem tisočletju«

Tožilstvo je sicer za Ferhatovića predlagalo nekoliko ostrejšo kazen, in sicer leto dni zapora, Ferhatovićev zagovornik, odvetnik Žiga Klun, pa devet mesecev zapora, kar bi pomenilo, da bi bil njegov klient takoj prost, saj je že toliko časa v priporu. Odvetnik Klun je v končni besedi sicer izpostavil, da je Ferhatović kazniva dejanja izvrševal v prejšnjem tisočletju, za grehe pa so mu res sodili veliko pozneje ... Odvetnik Klun je izpostavil tudi Ferhatovićevo aktivnost oziroma angažiranost na političnem področju. Kot je bilo slišati, Ferhatović, Rom z bosanskim potnim listom in stalnim prevališčem v Sloveniji, že okrog 15 let deluje kot »sudija v okviru evropske romske skupnosti« oziroma mediator v romskih sporih po Evropi, ker Romi pač uradnim državnim institucijam ne zaupajo, v svoji politični karieri pa je sodeloval tudi z razvpito haaško tožilko Carlo del Ponte.

Kaj natančno se je dogajalo kritičnega dne, bo morda le prišlo na dan med sojenjem Šljivarju, obtoženemu poskusa uboja Ferhatovića, za kar mu grozi od pet do 15 let zapora. IZJAVA: Obtoženi Fadil Ferhatović v končni besedi »Nimam več moči za neresnice, želim si duhovni mir.«

Nima več moči za laži, želi si duhovni mir

Ferhatović je v končni besedi poudaril, da je očitke po obtožbi priznal, da bo sebi in družini, ženi, otrokom in vnukom olajšal življenje. Čeprav ni streljal, je torej priznal, da je streljal, hkrati pa obljubil, da praga sodišča ne bo prestopil več. »Nimam več moči za neresnice, želim si duhovni mir,« je med drugim dejal in omenil, naj sodišče pri odmeri kazni upošteva tudi njegove bolezni, in sicer diabetes, žolčne kamne in težave s prostato. In ko je ob sodbi slišal, da ga je doletela zgolj en mesec ostrejša kazen, kot sta jo predlagala z odvetnikom Klunom, se je Ferhatović odpovedal pravici do pritožbe (prav tako tožilstvo) in zaprosil za takojšen odhod iz pripora v zapor, kjer pa tudi že lahko zaprosi za predčasen odpust, saj je v priporu preždel že več kot dve tretjini prisojene mu desetmesečne kazni. Pripor je bil sicer 51-letniku podaljšan do pravnomočnosti zaradi ponovitvene nevarnosti in begosumnosti.

Zajem zaslonske slike
Nedžad Kličić je bil v Bosni znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo, na youtubu pa najdemo številne njegove videoposnetke rokovanja z rajrazličnejšim orožjem.

Šljivar obtožen vpletenosti v umor cazinskega Ramba

Menda sta v preiskavi Šljivar in Ferhatović drug drugega poskušala kar se da razbremeniti, Ferhatović naj bi celo podpisal izjavo, da ga ni ustrelil Šljivar. Kaj natančno se je dogajalo kritičnega dne, bo morda le prišlo na dan med sojenjem Šljivarju, kot rečeno obtoženemu poskusa uboja Ferhatovića, za kar mu grozi do pet do 15 let zapora. Za Šljivarjem je trenutno razpisana mednarodna tiralica, saj ga v BiH obtožujejo vpletenosti v umor Nedžada Kličića, ki se je v noči na 14. september 2014 zgodil v lokalu Gold v Ostrožcu pri Cazinu. V BiH so sicer že zahtevali Šljivarjevo izročitev, a ker gre za slovenskega državljana, državi pa nimata sklenjenih ustreznih mednarodnih sporazumov, do izročitve ni prišlo. Kličić je bil sicer v Bosni znan kot krajiški oziroma cazinski Rambo, na youtubu pa najdemo številne njegove videoposnetke rokovanja z najrazličnejšim orožjem.