Bitka za Mosul

Z vojno proti Islamski državi do nove humanitarne katastrofe

M.K./STA
17. 10. 2016, 08.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Iraška vojska je sprožila ofenzivo za osvoboditev Mosula iz rok džihadistične skupine Islamska država, je ponoči sporočil iraški premier Hajder al Abadi.

Profimedia
Zavezništvo proti IS, ki vključuje koalicijo pod vodstvom ZDA, kurdske pešmerge in iraške vladne sile, je v zadnjem času okrepilo delovanje okoli Mosula.

Skrajneži so drugo največje iraško mesto zavzeli pred dvema letoma, ko so med hitro ofenzivo zasedli obsežna ozemlja v Siriji in Iraku. 

"Razglašam začetek te zmagovite operacije, da vas osvobodimo nasilja in terorizma IS," je v televizijskem nagovoru dejal Abadi.

Ponovno zavzetje Mosula bi bil hud udarec za džihadiste, ki bi v Iraku tako ostali skoraj brez ozemlja pod svojim nadzorom. "To je odločilen trenutek v boju proti IS," je povedal ameriški obrambni minister Ashton Carter ter dodal: "Prepričani smo, da bodo naši iraški partnerji prevladali v boju proti skupnemu sovražniku in osvobodili Mosul ter preostali Irak sovražnosti in brutalnosti IS."

Profimedia
Ena od obrambnih taktik branilcev mesta je tudi zažiganje oljnih vrelcev.

Po podatkih Združenih narodov je v mestu še vedno do 1,5 milijona civilistov. Ob tem je organizacija izrazila zaskrbljenost, da bi lahko islamisti tamkajšnje civiliste uporabili za živ ščit, medtem ko se bodo borili za svoje zadnje oporišče v državi.

Zavezništvo proti IS, ki vključuje koalicijo pod vodstvom ZDA, kurdske pešmerge in iraške vladne sile, je v zadnjem času okrepilo delovanje okoli Mosula, ofenziva pa je bila že nekaj časa v načrtu.

Profimedia
V obstreljevanju mesta lahko bi lahko borci IS civilne prebivalce uporabili za živ ščit.

A morali si bodo izboriti svojo pot skozi obrambo IS, da bodo lahko prišli do mesta. Nekatere skupine so še vedno več deset kilometrov od Mosula. Ko bodo tja prispeli, je pričakovati, da se bodo boji zaostrili.

Grozi nova humanitarna katastrofa

Namestnik generalnega sekretarja ZN za humanitarne zadeve in nujno pomoč Stephen O'Brien je dejal, da so tamkajšnji civilisti v resni nevarnosti. "Zelo sem zaskrbljen za varnost okoli 1,5 milijona ljudi, ki živijo v Mosulu. Te bi lahko prizadele vojaške operacije za ponovno zavzetje mesta," je dejal.

"Glede na intenziteto in obseg spopadov bi moralo v najslabšem primeru okoli milijon ljudi zapustiti svoje domove," je ocenil. Otroci in starejši so najbolj ogroženi.

V dveh letih, odkar je vodja IS Abu Bakr al Bagdadi razglasil kalifat v Iraku in Siriji, so iraške sile ob pomoči Irana in koalicije pod vodstvom ZDA skušale pridobiti nazaj izgubljeno ozemlje.

A ponovno zavzetje Mosula še ne bi pomenilo konca vojne proti IS, ki ima v Iraku pod nadzorom še vedno nekaj ozemlja, zato je zelo verjetno, da se bodo bolj usmerili v gverilske taktike, kot so bombni in drugi napadi. Po nekaterih ocenah naj bi bilo džihadistov med 3000 in 4500, medtem ko naj bi bilo vladnih sil okoli 30.000.