Črna Gora

Đukanović razglasil zmago na volitvah

M.K./STA
17. 10. 2016, 07.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Črnogorski premier in vodja Demokratske stranke socialistov (DPS) Milo Đukanović je razglasil zmago svoje stranke na nedeljskih parlamentarnih volitvah in sporočil, da je DPS obranila Črno goro in njeno pot v evroatlantske povezave.

Profimedia

Napovedal je, da bo DPS hitro oblikovala novo vlado s svojimi tradicionalnimi partnerji, manjšinskimi strankami.

Đukanović je v štabu stranke sporočil, da je DPS osvojila 36 sedežev v črnogorskem parlamentu, kar je znatno več kot skoraj 15 strank opozicije, zbranih v različnih skupinah in koalicijah. Glavna opozicijska Demokratična fronta (DF), v kateri so združene proruske, prosrbske in srbske nacionalistične stranke, je zbrala skoraj dvakrat manj glasov kot DPS, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Z razlogom se veselite, DPS je spet zmagala," je svojim pristašem sporočil dolgoletni črnogorski premier. Kot je dejal, so na volitvah obranili Črno goro in njeno pravico, da sama upravlja s svojo prihodnostjo. Zagotovil je, da Črna gora nadaljuje pot v varno evropsko prihodnost, in napovedal okrepitev pogajanj z EU, ratifikacijo pristopnega protokola k zvezi Nato in končanje začetih gospodarskih projektov.

Po objavi uradnih izidov se bo DPS o novi vladi pogajala s tradicionalnimi političnih partnerji in Đukanović pričakuje, da bo v kratkem prišlo do konsenza in oblikovanja nove vlade. Po njegovih izračunih bo imela DPS skupaj s partnerji najmanj 42 poslancev v 81-članski skupščini.

Nedeljske parlamentarne volitve so sicer zaznamovali predvsem visoka volilna udeležba, aretacije terorističnih osumljencev ter hekerski napadi na spletno stran DPS in nekatere spletne portale.

Odmeva aretacija teroristov

V sami Črni gori in v tujini najbolj odmeva prav aretacija domnevnih teroristov. V noči na nedeljo so namreč po poročanju tamkajšnjih medijev aretirali najmanj 20 ljudi, ki so osumljeni, da so na dan volitev načrtovali teroristična dejanja. Črnogorska policija je aretacije uradno potrdila.

"Te osebe so osumljene, da so nameravale z avtomatskim orožjem izvesti napade na ustanove, policijo in državne predstavnike, vključno z najvišjimi," je v sporočilu za javnost potrdil direktor policije Slavko Stojanović. Potrdil je tudi, da gre pri aretiranih za srbske državljane in da iščejo še eno osebo.

Na čelu skupine naj bi bil nekdanji šef posebnih enot srbske policije Bratislav Bata Dikić, ki je moral leta 2013 zapustiti ta položaj zaradi kaznivih dejanj nekaterih pripadnikov posebnih enot.

Po pisanju črnogrskega časnika Vijesti online, pa opozicijski koaliciji Demokratska fronta in Ključ izražata dvom v verodostojnost aretacije domnevnih teroristov. 

Ključ: Povejte, kdo so organizatorji

Iz koalicije Ključ tako od državnih organov zahtevajo pojasnilo, kdo je naročnik in organizator domnevnega poskusa državnega udara. Ugotavljajo, da so dramatične novice vznemirile državljane in ne nek način vpilvale na njihove odločitve. "Velika klalicija Ključ zahteva od državnega tožilstva in direktorja uprave policije Slavka Stojanovića, da pred končno razglasitvijo volilnih izidov, pojasnijo ugotovitve glede aretacije 20 državljanov Srbije," so zapisali v sporočilu za javnost. Trdijo, da bi vpletenost državnih organov lahko vplivala na volilne odločitve državljanov in svobodo odločanja.

Demokratska fronta: Aretacije so cenena in primitivna propaganda stranke DPS

Aretacija nekdanjega poveljnika žandarmerije Srbije in 20 anonimnih oseb, je nadaljevanje neprimerne kampanje režima, ki s tem dobiva karikirane obrise histerije, pa so ocenili v Demokratski fronti.

"Neizpodbitno dejstvo je, da Bratislava Dikića zelo dobro poznajo Veselin Veljović in Beba Popović, in da nihče iz opozicije z Dikićem nikoli ni imel nobenih stikov. Zato je bolj logično, da bi v primeru, ko bi ta skupina aretiranih res načrtovala komu škodovati, bolj verjetno bil to kdo iz opozicije, kot pa da bi hoteli škodovati starim prijateljem iz črnogorskega režima," so napisali v sporočilu za javnost.