Naveličani škandalov

Trumpovi donatorji zahtevajo denar nazaj

J.P./STA
12. 10. 2016, 21.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ameriška televizija NBC poroča, da je nekaj velikih donatorjev že začelo zahtevati nazaj denar, ki so ga zbrali za kampanjo republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Razlog je v petek objavljeni video posnetek, v katerem se je Trump leta 2005 hvalil, da lahko z ženskami počne, kar se mu zahoče.

Reuters
Trump se je po objavi video posnetka odločil, da se bo branil s pomočjo žensk, ki nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona obtožujejo spolnega nadlegovanja ali napadov.

Donatorji, ki želijo denar nazaj, ostajajo anonimni iz strahu pred Trumpovimi tožbami in zaradi tega, ker so republikanci, vojna znotraj stranke zaradi Trumpa pa se je šele prav začela.

Izjava, da ženske poljublja in grabi za spolovila brez dovoljenja, so za Trumpove kritike jasen dokaz spolnega napada, vendar pa je v povezavi z video posnetkom dejanske posledice utrpel le Billy Bush, voditelj oddaje, ki se je peljal v avtobusu s Trumpom na snemanje televizijske nadaljevanke Billy Bush.

Nečak nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha starejšega in bratranec Georga Busha mlajšega se je ob Trumpovem bahanju s spolnimi napadi hihital in Newyorčana vzpodbujal. Na prvi pogled zelo premetena taktika, da iz sogovornika izvleče še kaj več, vendar na Bushevo žalost ni šlo za poslovni prijem, ampak obnašanje v skladu z značajem. Televizija NBC mu je zato pokazala vrata.

Hude posledice za politično prihodnost doživlja tudi Trump, drugih pa vsaj za zdaj še ni, čeprav prihajajo na dan nove ali pa se pogrevajo stare zgodbe o njegovem obnašanju, ko gre za ženske. Na zadnjem soočenju z demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton je Trump Ameriki zagotovil, da ima veliko spoštovanje do žensk.

Njegovo obnašanje skozi zgodovino kaže na vse prej kot to. Video z Bushem je prišel na dan zaradi raziskave in članka tiskovne agencije AP o Trumpovem obnašanju do žensk med snemanji oddaje Vajenec. Več kot 20 nekdanjih in sedanjih zaposlenih je potrdilo nesramnosti in nadlegovanja.

Oddaja Access Hollywood, ki sodi pod televizijo NBC, je potem šla skozi arhive in odkrila video z Billyjem Bushem. NBC je vpregla armado odvetnikov, ki so pet dni razpravljali, ali lahko to objavijo, vmes pa je nekdo, ki mu je prekipelo, anonimno poslal posnetek časopisu Washington Post, katerega odvetniki so potrebovali za odločitev o objavi le pet ur.

Video je uničujoč, ker potrjuje vse, kar se je o Trumpu govorilo in objavljalo doslej. Trump se je na primer radijskemu voditelju Howardu Sternu hvalil, da kot lastnik lepotnih tekmovanj Miss USA, Miss Universe, Miss Teen USA pogosto vstopa v slačilnice ravno v trenutku, ko ve, da se tekmovalke preoblačijo. "Kot lastnik si to lahko privoščim. Izvajam inšpekcijo. Vstopim, one stojijo tam lepe in gole, jaz pa jih vprašam, če je vse v redu," je povedal Trump leta 2005.

Nekdanja miss najstnic Vermonta Mariah Billado je povedala, da je Trump vdrl v slačilnico leta 1997 v trenutku, ko so se tekmovalke preoblačile. Nastal naj bi preplah, ampak Trump jim je zagotovil, da je vse to že večkrat videl in si jih še naprej ogledoval. Njene besede so potrdile tudi druge tekmovalke, ki so ostale anonimne v strahu pred tožbami.

Strah je povsem upravičen, saj je časopis USA Today že junija našel 3500 različnih tožb, v katerih nastopa ime Trump. Od tega jih 20 potrjeno zadeva obtožbe o spolnem nadlegovanju ali spolni diskriminaciji. Med njimi je bila leta 1997 Jill Harth, ki je skupaj z zaročencem Georgom Houraneyjem želela poslovno sodelovati s Trumpom.

Njena nesreča je bila ta, da je bila lepa in glede na poročanje ameriških medijev jo je Trump skušal naskočiti ob vsaki priložnosti. Redno jo je otipaval, njenemu zaročencu pa je povedal, da bo problem, ker mu je punca všeč. Iz "romance" ni bilo nič in Trump je odstopil od pogodbe o sodelovanju. Harthova in Houraney sta vložila tožbo za pet milijonov dolarjev, Trump pa jo je poravnal za 100.000.

Njegova prva žena Ivana je med ločitvenim postopkom trdila, da jo je posilil, Trumpov pravnik pa je potem kasneje izjavil, da v zakonu ni posilstev.

Nekdanji uslužbenci Trumpovega golf kluba na Floridi trdijo, da je med obiski vedno zahteval, naj odstranijo "grde" ali ne dovolj privlačne ženske ter najdejo kaj bolj prijetnega za oko. Tiste, ki niso izpolnjevale njegovih standardov, so potem med njegovimi obiski pogosto skrivali.

Nekdanja miss Utaha Temple Taggart trdi, da jo je Trump skupaj z drugimi tekmovalkami poljubil na usta, kar se ji je zdelo odvratno. Trump na posnetku z Bushem trdi, da ne čaka in ženske brez dovoljenja poljubi na usta.

Ameriški komiki se šalijo, da je bil televizijski zvezdnik Bill Cosby vsaj toliko pošten, da je ženske najprej uspaval, preden jih je otipaval ali posiljeval.

Trump se je po objavi video posnetka odločil, da se bo branil s pomočjo žensk, ki nekdanjega predsednika ZDA Billa Clintona obtožujejo spolnega nadlegovanja ali napadov. Kljub temu, da obstajajo posnetki, na katerih je te iste ženske, ki jih sedaj izpostavlja kot žrtve, označil za grdobe in "zgube".

Leta 1998 je na televiziji MSNBC Paulo Jones označil za "zgubo", naslednje leto pa menil, da bi Američani Clintonu hitreje oprostili razmerje s pripravnico Monico Lewinsky, če bi bila lepša. "John F. Kennedy in Marilyn Monroe sta bila na povsem drugi ravni," je dejal.