Sama v hiši

Amaliji je zgorel dom

Gabrijel Toplak
12. 10. 2016, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

80-letno Amalijo Bauman so okoli 22. ure, ko je ogenj že dodobra zajel ostrešje stanovanjske hiše, prebudili sosedje in jo rešili iz hiše. Policisti so izključili tujo krivdo, pristojnemu tožilstvu pa bodo podali poročilo.

Gabrijel Toplak
Amalija Bauman je noč s torka na sredo preživela pri sinu.

»Še dobro, da imam dobre sosede,« jim je bila včeraj hvaležna 80-letna Amalija Bauman iz Lovrenca na Dravskem polju v občini Kidričevo, potem ko so ji v torek nekaj po 22. uri potrkali po oknu in jo prebudili. Ostrešje njene hiše je zajel požar.

Tuja krivda izključena

Gabrijel Toplak
Po oceni policistov znaša materialna škoda okoli 40.000 evrov.

Ognjeni zublji so po poročanju Uprave za zaščito in reševanje zajeli ostrešje stanovanjske hiše, a so požar na srečo gasilci iz več tamkajšnjih gasilskih društev pogasili. Vseeno je zgorelo približno 60 kvadratnih metrov ostrešja. »Iz dimnika je ogenj prešel na ostrešje stanovanjske hiše, velikosti okoli 12 x 9,5 metra. Ogenj je ostrešje v celoti uničil, materialna škoda znaša okoli 40 tisoč evrov,« je sporočil tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl. Dodal je, da so policisti tujo krivdo izključili, pristojnemu tožilstvu pa bodo podali poročilo.

Pet gasilskih društev

Uroš Leskovar, poveljnik PGD Lovrenc na Dravskem polju, je za Svet24 dejal, da je ob njihovem prihodu gorelo tudi podstrešje, saj je ogenj zajel precejšen del ostrešja. »Gasiti smo začeli z notranjim napadom in istočasno varovali zunanji objekt oziroma gospodarsko poslopje, ki se drži stanovanjskega objekta. Po naši neuradni oceni naj bi se požar, po vsej verjetnosti, širil iz dimniške tuljave po električni napeljavi,« je pojasnil Leskovar, sicer vodja intervencije. Dodal je, da je sodelovalo pet gasilskih društev.

Vlekli so jo k sosedom

Osemdesetletno ženico smo jo včeraj okoli poldneva že našli v svoji kuhinji, kjer si je, kot je dejala, pripravljala kosilo. »Nič nisem slišala in samo ugibam lahko, kaj bi se zgodilo, če me ne bi prebudili sosedje. Spala sem, ko sem naenkrat zaslišala njihovo trkanje in glasno klicanje, naj čim prej zapustim hišo. Niti v sanjah nisem pomislila, da bi lahko gorela moja hiša, a sem sosede vseeno ubogala, si ogrnila toplejšo jopo in hišo zapustila,« se spominja Baumanova, ki je zunaj ostala brez besed. »Ko sem pogledala proti višjemu nadstropju, je bilo že vse v ognju, valil se je gost dim. Želela sem ostati in v tistem še rešiti nekaj stvari iz hiše, a sta mi soseda to preprečila. Vlekla sta me stran od hiše in me takoj odpeljala na varno v njihovo hišo,« opisuje. Noči ni preživela doma, ampak je bila pri sinu, je pa odločena, da bo noč na sredo prespala v svoji hiši. Ogenj je povzročil zgolj materialno škodo, saj po besedah sogovornice v višjem nadstropju kakšnih vrednejših stvari oziroma predmetov niso imeli.