Janševi in Kučanovi odpadniki

Nastaja »vsegliharska« stranka?

Igor Kršinar
12. 10. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Druščina intelektualcev, gospodarstvenikov in nekdanjih politikov, znana pod imenom Act Tank, je danes znova razpravljala za zaprtimi vrati Kluba Cankarjevega doma.

Mediaspeed
Žiga Vavpotič, nekdanji direktor zavoda Ypsilon, Marko Voljč, idejni vodja projekta in nekdanji bančnik, Lenart Škof, filozof

Voljčeva osebna izkaznica Marko Voljč je bil kar dvakrat kandidat za mandatarja, prvič leta 1992, ko ga je z bananami v parlamentu pozdravil Vitomir Gros, drugič pa leta 2012, ko ga je po debaklu z Zoranom Jankovićem nameraval aktivirati takratni predsednik Danilo Türk. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je deloval v podružnici Svetovne banke v Latinski Ameriki, nato je dolga leta vodil NLB, nazadnje je deloval v belgijski KBC. Od leta 1998 je slovenski član skupine Trilaterala, ki jo je ustanovil ameriški bankir David Rockefeller in se sama primerja z »zloglasno« skupino Bilderberg. Po »upokojitvi« Voljč vodi nadzorni svet Gorenja, večinoma pa deluje iz ozadja prek svoje (tretje) žene Romane Kovacs, direktorice kadrovske agencije Pendl & Piswanger, ki kadruje po slovenskih državnih podjetjih, na primer Gorenju, NLB, DUTB, in je tudi članica posebne vladne strokovne komisije, ki je izbirala člane nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga.

Gre za skupino z različnih političnih vetrov, od Kučanovega foruma do SDS, ki se zbira pod patronatom nekdanjega bančnika in nesojenega mandatarja Marka Voljča, člana mednarodne organizacije Trilaterala, v kateri se povezujejo najbogatejši ljudje sveta.

Na današnjem srečanju, ki se začne ob 16. uri, so razpravljali o sistemu za boljšo demokracijo. Vabljeni so morali pravočasno kupiti vstopnico za 20 evrov, ki jim zagotavlja sedež in skromen prigrizek.

Za učinkovitejšo demokracijo

Idejni vodja projekta je nekdanji bančnik Marko Voljč, prvo srečanje pa sta februarja lani skupaj z njim organizirala filozof Lenart Škof in nekdanji direktor zavoda Ypsilon Žiga Vavpotič. Tokrat so se pod vabilo podpisali še Zvonko Bergant, Franjo Bobinac, Kaja Draksler, Aleks Jakulin, Romana Jordan, Ernest Petrič, Melanie Seier Larsen, Rok Svetlič, Sonja Šmuc, Boštjan Tadel, Žiga Turk in Jan Zobec.

Okrogla miza se bo začela s predavanjem ustavnega sodnika Ernesta Petriča »Za boljšo in učinkovitejšo demokracijo«, nadaljevala pa z dvema panelnima razpravama: »Kakšen sistem?« in »Kakšna demokracija?«. V prvi bodo sodelovali Rado Bohinc, Peter Jambrek, Janez Pogorelec, Jurij Toplak ter moderatorja Romana Jordan in Boštjan Tadel, v drugi pa Matej Avbelj, Matjaž Nahtigal, Lenart Škof, Igor Vuksanović, Barbara Rajgelj ter moderatorja Sonja Šmuc in Rok Svetlič.

Zavod še to jesen

Razprave potekajo po pravilih Chatham House, po katerih udeleženci dogodka z javnostjo lahko delijo predvsem predstavljena mnenja, stališča in informacije, ni pa dovoljeno razkriti, kdo jih je predstavil. Iz prejšnjega srečanja se je izkazalo, da so udeleženci tako diametralno različnih mnenj, da skupnih stališč in zaključkov sploh ni mogoče oblikovati, kljub temu pa so vsi morali napisati domače naloge: svoje predloge za razvoj Slovenije v prihodnosti.

Kaj se je zgodilo z vsemi temi prispevki, ni znano, saj skrivnostna druščina ni izdala nobenega zbornika. Morda bodo sestavni del programa nove stranke, ki bi jo pred volitvami lansirali ljudje iz Kučanovega kroga. Kot so sporočili iz Act Tanka, že izvajajo vse aktivnosti, ki jim bodo omogočile, da še to jesen ustanovijo zavod in nadaljujejo svoje delo znotraj tega formalnega okvirja. Iz zavoda ne bo težko ustanoviti stranke, ni pa nujno, da bodo v njej sodelovali vsi udeleženci razprav; večina bo verjetno politično zlorabljenih.

Voljču bije biološka ura

Nikola Miljković
Stališča Levice so mu blizu, a to ne pomeni, da jo bo volil, ne skriva pa, da si ne želi Janševe vlade.
»Marko Voljč je sposoben človek, ampak mu bije biološka ura.«

Mnogi sicer dvomijo, da bi jo vodil Marko Voljč, za katerega so celo nekateri udeleženci prejšnjega srečanja ugotovili, da se mu pozna, da mu res bije biološka ura, kot je zanj dejal bivši predsednik Milan Kučan. Lahko pa jo bo vodil kdo drug. Eden do treh pobudnikov srečanj, Žiga Vavpotič, namreč ob ustanovitvi pobude ni izključil možnosti, da bi se kakšen njen del pozneje res politično aktiviral. V zadnjem času se govori o novi sredinski stranki pod taktirko nekdanjega ustanovnega sodnika Petra Jambreka, ki je pred volitvami 2011 že lansiral Državljansko listo Gregorja Viranta. Skupaj z Jambrekom na srečanje prihaja tudi donedavni dekan njegove fakultete Matej Avbelj, ki ga omenjajo kot možnega voditelja nove sredinske stranke, čeprav je sam to možnost zavrnil.