Bitka za Alep

Za Rusijo prioriteta boj proti islamskim teroristom in ne premirje

G.G./STA
4. 10. 2016, 07.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin je v ponedeljek svojo državo ponovno odkrito postavil na stran režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ko je zavrnil najnovejši predlog francoske resolucije za razglasitev premirja v obleganem mestu Alep. Čurkin je dejal, da premirje tam ne more delovati.

Profimedia
Zračni napadi se nadaljujejo.

Sirske zračne sile so ob podpori ruskih pred več kot tednom dni sprožile ofenzivo na vzhodni del mesta, ki je v rokah upornikov. Ubitih je bilo več kot 200 ljudi, večinoma civilistov in bombardirane bolnišnice. Po večkratnem obstreljevanju je bila v ponedeljek uničena tudi največja tamkajšnja bolnišnica. Čurkin je v VS ZN dejal, da mora biti prioriteta boj proti islamskim teroristom.

Trdil je tudi, da številne članice Varnostnega sveta ZN skrbi načrt o premirju v Siriji, ki nima nobene možnosti za uspeh. Za zdaj se je sicer oglasila le Rusija, ki meni, da besedilo "Varnostni svet ZN izraža zgroženost nad nesprejemljivim nasiljem v Alepu in poziva vse strani k prenehanju sovražnosti, vključno s koncem zračnih napadov", ne bo delovalo.

Predlog resolucije poziva ZDA in Rusijo, naj zagotovita takojšnje uresničevanje sporazuma o premirju, začenši z Alepom. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon pa naj v petih dneh predstavi mehanizme za nadzor premirja.

Brez Rusije bi bili džihadisti že v Damasku

Rusijo moti predvsem zahteva po koncu zračnih napadov in si jih želi še več. Uradno proti teroristom. Čurkin se je pohvalil, da bi brez Rusije danes v Damasku že visela črna zastava Islamske države.

ZDA so sicer v ponedeljek prekinile dvostransko sodelovanje z Rusijo pri reševanju krize v Siriji, ker Rusija ni izpolnila svojih obveznosti iz dogovora o premirju, ki sta ga ameriški in ruski zunanji minister John Kerry in Sergej Lavrov dosegla 9. septembra. Rusko zunanje ministrstvo je v odzivu izrazilo obžalovanje in ocenilo, da želi Washington prevaliti krivdo za neuspeh na Moskvo.