Sporne davčne olajšave

Applovih 13 milijard razdvaja Irsko

M.K./STA
8. 9. 2016, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Irski parlament je po burni razpravi s 93 glasovi za in 36 proti podprl pritožbo na odločitev Evropske komisije, da mora tehnološki gigant Apple državi zaradi davčnih ugodnosti vrniti 13 milijard evrov. Irska bo odločitev izpodbijala, ker se boji, da bo sicer iz države odgnala številna druga tuja podjetja, ki imajo v državi svoje sedeže.

Profimedia
Generalni direktor Appla Tim Cook (na sliki levo) pa je takole vesel prepeval "Sweet home Alabama" ob predstavitvi novega iPhona 7.

Evropska komisija je prejšnji teden sporočila, da je bil Apple na Irskem deležen nezakonitih davčnih ugodnosti v vrednosti do 13 milijard evrov. Zato je podjetju naložila, da mora ta znesek skupaj z obrestmi vrniti Irski.

Generalni direktor Appla Tim Cook je odločitev komisije hitro označil za totalno politično sranje in dodal, da se bo podjetje v tesnem sodelovanju z Irsko borilo, da bo odločitev padla. Pritožbo je podprla tudi irska vlada, a je moral o njej odločati še parlament.

Poslanci so pritožbo podprli po zaostreni razpravi, med katero je premier Enda Kenny izpostavil, da je Irska, kar se tiče obdavčevanja Appla, igrala po pravilih, zato odločitev Evropske komisije ne sme obstati.

Vodja opozicijske stranke Sinn Fein Gerry Adams je medtem menil, da mora Irska Applove milijarde vendarle sprejeti. Kot je izpostavil, si na Irskem želijo podjetij, kot je Apple, vendar to ne pomeni, da bi morala država podjetjem pri obdavčevanju gledati skozi prste.

Obe največji parlamentarni stranki sta sicer pritožbo podprli, tako Kennyjeva Fine Gael kot opozicijska Fianna Fail.

O tem, ali bi morala država sprejeti Applovih 13 milijard evrov ali ne, pa so sodeč po javnomnenjskih anketah razdeljeni tudi Irci, saj so številni zagovarjali stališče, da bi morala država plačilo sprejeti.