Kandidatka

Cerar za finančno ministrico predlaga Vraničar Ermanovo

M.K./STA
24. 8. 2016, 19.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Predsednik vlade Miro Cerar se je odločil za novo ministrico za finance predlagati državno sekretarko na finančnem ministrstvu Matejo Vraničar Erman.

STA
Mateja Vraničar Erman je Cerarju že povedala, da je pripravljena naslediti bivšega šefa Dušana Mramorja.

Na tem položaju bo nasledila Dušana Mramorja, ki je sredi julija nepričakovano odstopil, je Miro Cerar dejal v pogovoru za Televizijo Slovenija.

Mramor je javnost z odločitvijo o nepreklicnem odstopu presenetil sredi julija. Pojasnil je, da odhaja iz razlogov izrazito osebne narave.

Že kmalu zatem se je kot najresnejša kandidatka za njegovo naslednico začela omenjati Vraničarjeva, Cerar pa je obljubil, da bo kandidata za novega finančnega ministra predlagal takoj po poletnih počitnicah, kar je tudi storil.

Kdaj se bo Vraničarjeva lahko predstavila DZ, zaenkrat še ni znano. Poslanci se bodo prvič po počitnicah sestali na seji, ki se bo začela 19. septembra, možen pa je tudi sklic izredne seje še pred tem datumom. Medtem finančno ministrstvo začasno vodi ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj.

Kot državna sekretarka je Vraničarjeva prvenstveno odgovorna za področje davčnega in carinskega sistema, proračuna in javnega računovodstva, na tem položaju pa je bila v času treh finančnih ministrov: Francija Križaniča (april 2010 - februar 2012), Uroša Čuferja (marec 2013 - september 2014) in Dušana Mramorja (september 2014 - julij 2016).

V tem času je sodelovala pri pripravi vrste zakonov in jih precej bolj pogosto kot njen vsakokratni šef finančni minister tudi zagovarjala pri obravnavi v DZ. Med poslanci, tudi opozicijskimi, uživa sloves strokovnjakinje, čeprav mora pogosto poslušati kritike na račun zakonodajnih rešitev, ki jih zagovarja.

Vraničar Ermanova obljublja nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov

"Gospo Vraničar vedno potisnejo v drek, oprostite. Minister in oni se poskrijejo, ona pa mora zagovarjati stvari, ki večini Slovenk in Slovencev niti v sanjah niso pri srcu," je maja lani v razpravi o uvedbi davčnih blagajn z njenim položajem sočustvoval poslanec SDS Marjan Pojbič.

Državna sekretarka Mateja Vraničar Erman vabilo na mesto finančne ministrice ocenjuje kot veliko priznanje njenemu delu. Poudarja, da si bo v nadaljevanju mandata odločno prizadevala za nadaljevanje izvajanja začrtanih ukrepov, kot sta davčno prestrukturiranje in skrbno vodenje javnih financ.

Vraničarjeva je poudarila, da se zaveda velike odgovornosti, ki jo to priznanje njenemu delu prinaša, a je pripravljena na številne izzive, ki jo čakajo to jesen in v prihodnje.

Kot je zapisala, so cilji na področju dela ministrstva za finance v splošnem sicer že določeni, tako v programskih dokumentih vlade kot tudi v strateških dokumentih ministrstva, ki so bili oblikovani z Dušanom Mramorjem, ki je sredi julija nepričakovano odstopil z mesta finančnega ministra.

"Prevzeti to odgovornost za ministrom, kot je bil Dušan Mramor, predstavlja še poseben izziv, saj so načrtovani cilji postavljeni zelo visoko in ambiciozno. Po drugi strani pa uigrana ekipa ministrstva, ki je Mramorjeva dediščina, predstavlja zagotovilo, da je te cilje z veliko truda, entuziazma in povezovanja z drugimi deležniki tudi mogoče uresničiti," je še dodala Vraničarjeva.