Premik zemljine

Na plaz opozoril domačin

pk
24. 8. 2016, 18.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Sprehajalec je v ponedeljek na poti med Ajdovščino in izvirom reke Hubelj opazil večjo razpoko v zemlji. O videnju je takoj obvestil pristojne, ki so si plaz že ogledali.

pk
Ob cesti IV. prekomorske brigade, ki iz jedra Ajdovščine vodi k izviru Hublja, se je sprožil plaz, širok 60 in dolg 50 metrov, odlomni rob znaša tri metre.

Poveljnik štaba civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko se je s svojo ekipo takoj po klicu občana odpravil na teren in preveril, kaj se dogaja. Za medije je pojasnil, da je prišlo do premika zemljine na območju že znanega plazu, ki so ga v preteklosti že sanirali, in sicer s tremi metri odlomnega roba ter 60 metri dolžine.

Plazovito območje

P. K.
Poveljnik občinskega štaba civilne zaščite je povedal, da se bodo o potrebnih posegih posvetovali z geologi.

Nedaleč stran se je v zadnjih letih že sprožil večji plaz, ki so ga sanirali s pilotno pregrado. Ob tem so popravili tudi cesto, ki je bila zaradi plazu že težko prehodna. Benko nam je še pojasnil, da stanje ni skrb vzbujajoče in da nikogar ne ogroža; nad plazovitim območjem sicer je stanovanjska hiša, a zanjo to premikanje tal ne predstavlja nevarnosti, da pa bo treba vseeno hitro nekaj ukreniti.

Do udora je po njegovem mnenju prišlo ob kakšnem izmed nedavnih deževnih dni. Ker pa bi ob močnejšem in dolgotrajnejšem jesenskem deževju plaz lahko zdrsel v strugo Hublja in jo zajezil, bo potrebno hitro ukrepanje, je povedal.

Kaj bodo naredili

Stanje ni skrb vzbujajoče; ne ogroža ljudi in premoženja, bo pa treba, pravijo pristojni, vseeno hitro ukrepati.

»O potrebnih posegih se bodo posvetovali z geologi, ki si bodo prizorišče plazu ogledali v teh dneh. Poskrbeti bo treba vsaj za hitro in začasno odvodnjavanje območja plazu, čim hitreje pa ga tudi znova sanirati. Predvsem je treba preprečiti, da bi sedanji plaz oviral promet ali celo poškodoval cesto, saj pod cesto tečejo vse napeljave. Najbolj pomembno pa je, da plaz ne zasuje struge Hublja,« pojasni Igor Benko.

Najprej bodo tako morali obnoviti poškodovani propust, da na območje plazu ne bo še naprej pritekala voda ter dodatno mehčala zemljine, potem pa bo verjetno treba postaviti novo pilotno steno.